Nok er nok for titusener sjåfører. Nå stanser de bilene.

Sjåfører over hele Europa demonstrerer.

Svenske Johan Kullgren er mannen som startet det hele. Nå har media over hele Europa omtalt aksjonen som startet denne uken og som etter planen skal pågå til jul.
Svenske Johan Kullgren er mannen som startet det hele. Nå har media over hele Europa omtalt aksjonen som startet denne uken og som etter planen skal pågå til jul.
Publisert Oppdatert

Et kvarters daglig stans klokken 12.00 eller 24.00 for å markere at nok er nok. Det var tanken da svenske Johan Kullgren satte igang facebookarrangementet «Här stannar Sverige».

For Kullgren toppet det hele seg da den makedonske sjåføren som ble tatt med både falsk pass og falsk førerkort ble frikjent i retten.

Les også: Sjåfør med falskt førerkort frikjent!

- Nå må det en forandring til. Lovene må være like for alle, uansett hvor man kommer fra i Europa. Det kan ikke fortsette slik, sier Kullgren da TransportMagasinet prater med ham torsdag kveld.

Aksjonen planlegges å fortsette hver dag frem til jul.

Siden aksjonen startet i Sverige i begynnelsen av denne uken har hele 25200 lastebilsjåfører sagt seg villige til å stoppe bilen - bare i Sverige alene.

I Halmstad serverer entusiaster pølser til stoppende sjåfører - og engasjementet er i ferd med å skape stor politisk debatt i nabolandet.

Åpne brev til nyhetsredaksjoner med gode poeng for protestene er sendt og politikere i riksdagen støtter aksjonen.

Øker raskt

Nå har protestene spredd seg som ild i tørt gress. Parallelle grupper finnes både i Norge, Finland, Danmark, Tyskland og i Nederland. I Norge har siden «Her stopper Norge» i skrivende stund 6100 likes.

Det øker raskt, og riksdekkende media begynner å få øynene opp. NRK skal møte representanter fra den norske gruppen fredag og en rekke lokale aviser over hele landet omtaler saken.

Vesentlig i aksjonens nåværende stadium er at sjåførene viser hensyn til trafikken - både opphavsmannen Johan Kullgren i Sverige og den norske fb-siden ber innstendig de stoppende sjåførene om å kjøre til siden for å unngå farlige situasjoner.

Politikere i riksdagen engasjerer seg i Sverige.
Politikere i riksdagen engasjerer seg i Sverige.