Norges råeste lastebilsimulator

Glem Playstation. Denne simulatoren har rekruttert tre ganger så mange elever til sjåførutdanningen. Løp og kjør! Tekst+video.

Vi har sett politikere gå svettende inn og redaktører komme smilende ut av denne simulatoren. Men som oftest er det potensielle nye sjåfører som får bruke landets råeste lastebilsimulator. Fun fact: Arvid Mytting fra Vegdirektoratet har vært med på å lage landskapet. Gjett hva fjelltoppen ved slutten av løypene heter? Myttingtoppen! Humor på høyt nivå der altså.
Vi har sett politikere gå svettende inn og redaktører komme smilende ut av denne simulatoren. Men som oftest er det potensielle nye sjåfører som får bruke landets råeste lastebilsimulator. Fun fact: Arvid Mytting fra Vegdirektoratet har vært med på å lage landskapet. Gjett hva fjelltoppen ved slutten av løypene heter? Myttingtoppen! Humor på høyt nivå der altså. Foto: Svein-Ove Arnesen
Sist oppdatert
Marion Herland er opplæringskonsulent i Opplæringskontoret for Transport- og logistikk, Sogn og Fjordane. Her sitter hun i landets eneste mobile kjøretøysimulator - og den er hun er sjef for.
Marion Herland er opplæringskonsulent i Opplæringskontoret for Transport- og logistikk, Sogn og Fjordane. Her sitter hun i landets eneste mobile kjøretøysimulator - og den er hun er sjef for. Foto: Svein-Ove Arnesen
På en av skjermene ser instruktøren også sjåføren som ofte har levd seg godt inn i situasjonen
På en av skjermene ser instruktøren også sjåføren som ofte har levd seg godt inn i situasjonen Foto: Svein-Ove Arnesen
Prøvekanin mot prøveelg i kortfilmen vår var Anne Marie Fjeldseth. Ja, det er hun på plakaten bak.
Prøvekanin mot prøveelg i kortfilmen vår var Anne Marie Fjeldseth. Ja, det er hun på plakaten bak. Foto: Svein-Ove Arnesen
Slik ser rekrutteringsvåpenet ut på utsiden. Siden simulatoren kom på veien har rekrutteringen blitt tredoblet i Sogn og Fjordane.
Slik ser rekrutteringsvåpenet ut på utsiden. Siden simulatoren kom på veien har rekrutteringen blitt tredoblet i Sogn og Fjordane. Foto: Svein-Ove Arnesen
Bak speilene sitter to dataskjermer som viser om du har med hengeren.
Bak speilene sitter to dataskjermer som viser om du har med hengeren. Foto: Svein-Ove Arnesen

Det rister og uler i hytta. Lyden av regnvær og møtende trafikk kommer gjennom høyttalere plassert rundt deg og i speilet ser du hvordan hengeren oppfører seg på den stadig glattere veien.

Du når 80 km/t og plutselig kommer en elg ut i veibanen. Unngår du sammenstøtet med ABS innkoblet, kan du banne på at instruktøren kobler den ut og lar deg møte en ny elg i solnedgang - trolig elgens siste. Selv sitter du der med høy puls etter sammenstøtet, men uskadd.

Over høyttaleren kommer tips til hvordan du kunne unngått krasjet. Så settes neste program igang. Skjermen viser hva som er målsetningen og hvordan du bør opptre.

Kanskje er det økonomikjøring eller snøføre som skal testes? Og er du tøff i munnen eller verdensmester, jekker opplæringskonsulent Marion Herland deg ned ved å sette igang en vind som blåser deg av veien. Det gjelder å oppføre seg.

Stimulerende simulator

Vi sitter i landets eneste mobile lastebil- og buss-simulator. Den er eid av opplæringskontoret for transport og logistikk - og sjefen er altså Marion Herland. Det har hun vært de siste tre årene som den har vært i opplæringskontorets eie.

Sjekk video av en kjøretur i simulatoren under.

Video

Opplæringskontoret er eid av transportbedrifter i Sogn og Fjordane. Fylket har nå tre klasser innen yrkessjåfør og logistikk-faget.

Det er en tredobling siden simulatoren kom på veien.

- Til høsten skal vi kjøre rundt til videregående skoler for å rekruttere til bransjen, smiler Herland.

Det er tydelig at simulatoren gir effekt. Man kan si at simulatoren stimulerer rekrutteringen.

Vi skjønner det godt. En playstation koster tre tusen kroner. Denne simulatoren koster ny nærmere 10 millioner...

 

Herland har laget en kort video som brukes for å lokke ungdommen til faget. Den finner du i vinduet under.

Se også videoen som Opplæringskontoret for Transport og Logistikk i Sogn og Fjordane har lagt på youtube her.

Drømmen er fulle klasser og lærlingkontrakter forteller Marion Herland. I rommet ved siden av simulatoren følger hun med på skjermene og kan legge til hindringer, uvær og liknende.
Drømmen er fulle klasser og lærlingkontrakter forteller Marion Herland. I rommet ved siden av simulatoren følger hun med på skjermene og kan legge til hindringer, uvær og liknende. Foto: Svein-Ove Arnesen

Denne saken ble første gang publisert 23/06 2015, og sist oppdatert 06/04 2017