Norske biler leder fortsatt

Selv om statistikken forteller hjemlandet på bilene, sier den naturligvis ingenting om nasjonaliteten på sjåføren - det kunne vært interessant å vite.
Selv om statistikken forteller hjemlandet på bilene, sier den naturligvis ingenting om nasjonaliteten på sjåføren - det kunne vært interessant å vite. Foto: Svein-Ove Arnesen
Sist oppdatert
Svenskene følger hakk i hel etter norske biler.
Svenskene følger hakk i hel etter norske biler. Foto: Statistisk sentralbyrå

Dagens gladmelding fra våre venner i statistisk sentralbyrå viser at en tredel av lastebilene som krysset norskegrensen 1. kvartal i år er norsk-registrerte.

Norske biler dominerer fortsatt, selv om vi taper markedsandeler over tid.

Grensen vår er lang og det er store forskjeller ved de ulike grenseovergangene.

Mange husker kanskje NLFs telleaksjoner ved grensen. Den viste omkring 90% utenlandske lastebiler over Svinesund.

Og la oss slå fast med det samme at selv om statistikken forteller hjemlandet på bilene, sier den naturligvis ingenting om nasjonaliteten på sjåføren - det kunne vært interessant å vite.

De av våre lesere som vil fordype seg i tallene, får de under:

  • Norske lastebiler transporterte 1,1 millioner tonn gods til og fra Norge i 1. kvartal i år. Det er en svak nedgang på 0,2 prosentpoeng sammenlignet med 1. kvartal 2015.
  • Markedsandelen ved eksport var 52,7 prosent. Ved import hadde de norskregistrerte bilene en andel på 20,3 prosent av total transportert godsmengde.
  • Totalt fraktet lastebiler 3,2 millioner tonn gods over grensen i 1. kvartal 2016. Det er 0,5 prosent mindre enn i samme kvartal i fjor.
  • De baltiske lastebilenes markedsandeler av godstransporten til og fra Norge øker gradvis og var i 1. kvartal i år kommet opp i 8,9 prosent.
  • Polskregistrerte biler hadde omtrent tilsvarende markedsandel med sine 7,8 prosent, 0,1 prosentpoeng mer enn i tilsvarende kvartal 2015.
  • Samlet var disse landenes markedsandel 1,0 prosentpoeng større enn i 1. kvartal 2015. Svenske bilers andel gikk ned med 1,9 prosentpoeng og var i 1. kvartal 2016 på 27,8 prosent.

Denne saken ble første gang publisert 27/05 2016, og sist oppdatert 06/04 2017