Kampen om norsk transports framtid:

NTF og NLF sammen om aksjonen

Felles markering for å sette fokus på transportbransjens utfordringer. I Haugesund deltok 180 tunge kjøretøyer i kolonnekjøringen.

Bransjen møtte mannsterke opp til aksjonen i Haugesund. 
Foto: Irene Øvretveit
Bransjen møtte mannsterke opp til aksjonen i Haugesund. Foto: Irene Øvretveit
Publisert Oppdatert
Norsk Transportarbeiderforbund og NLF har gått sammen i kampen mot ulovligheter i transportnæringa. 
Foto Irene Øvretveit
Norsk Transportarbeiderforbund og NLF har gått sammen i kampen mot ulovligheter i transportnæringa. Foto Irene Øvretveit
Det var ulike arrangement over hele landet denne lørdagen. Her er et bilde vi har fått tilsendt fra Torbjørn Stavdal der politikere får prøve seg i vogntog på Leangen i Trondheim.
Det var ulike arrangement over hele landet denne lørdagen. Her er et bilde vi har fått tilsendt fra Torbjørn Stavdal der politikere får prøve seg i vogntog på Leangen i Trondheim.

Fram mot valget har Norges Lastebileier-Forbund, NLF, og Norsk Transportarbeiderforbund, NTF, bestemt seg for å fokusere på utfordringene knyttet til konkurranseforholdene næringen sliter med når det gjelder utenlandske transportører på norske veier.

- Ulovlig kabotasjekjøring produserer sosial dumping og økonomisk kriminalitet satt i system. Det kan ikke Norge akseptere. Vi krever derfor at myndighetene intensiverer kontrollene og at kjøper av transporttjenester blir økonomisk ansvarlig for lovbrudd, sier adm. direktør Geir A. Mo i NLF og leder i NTF, Roger Hansen.

- Trafikksikkerheten på norske veier er i tillegg et stort problem vedrørende økt trafikk med utenlandske kjøretøy i Norge. Disse føres ofte av sjåfører som ikke har erfaring med norske smale veier, og lastebilene er ofte ikke egnet på glatte vinterveier. Det har vært flere stygge ulykker den siste tiden hvor utenlandske kjøretøy har vært involvert. Våre felles krav bør derfor sees på som en håndsrekning til politikere. Våre krav bør bli norsk politikk, avslutter de to.

Felles

Fredag var det fellesaksjoner på 17 plasser i Norge. Noen steder var det stands, andre steder debatter. Flere av stedene ble det også arrangert kolonnekjøring med tunge kjøretøyer, der bilene var utstyrt med store bannere for å flagge hva næringen mener må til for å stoppe den negative utviklingen.

I Haugesund stilte bransjen mannsterke opp. Omkring 180 tunge kjøretøyer, fra Bergen i nord til Stavanger i sør, stilte opp. Og med kolonnekjøring fra tre kanter inn gjennom byen og videre til Raglamyr industriområde, ble det hele lagt godt merke til. På Raglamyr var det duket for friske debatter med stortingspolitikere fra alle partiene.

Flere hundre engasjerte mennesker hadde møtt fram for å markere hvor viktig denne saken er.

Felles front(er)!
Foto: Irene Øvretveit
Felles front(er)! Foto: Irene Øvretveit
Flere hundre personer deltok på aksjonen og fikk høre hva politikerne har tenkt til å gjøre med sosial dumping og ulovlig kabotasje. 
Foto: Irene Øvretveit
Flere hundre personer deltok på aksjonen og fikk høre hva politikerne har tenkt til å gjøre med sosial dumping og ulovlig kabotasje. Foto: Irene Øvretveit
Politikere og bransjefolk i paneldebatt. 
Foto: Irene Øvretveit
Politikere og bransjefolk i paneldebatt. Foto: Irene Øvretveit