Bekreftet: Ny Actros vises i september

Avdukes 5. september.

Tidligere i sommer besøkte vi Mercedes-Benz i Wurth. Der fikk vi indikasjoner på ny bil. Nå er det bekreftet.
Tidligere i sommer besøkte vi Mercedes-Benz i Wurth. Der fikk vi indikasjoner på ny bil. Nå er det bekreftet. Foto: Svein-Ove Arnesen
Publisert Oppdatert

Da redaksjonen var på besøk hos Mercedes-Benz tidligere i sommer, signaliserte direktør for lastebilenheten, Stefan Buchner, at store ting var på gang. Han ba oss holde av 5. og 6. september i kalenderen.

Det fikk oss naturligvis til å gå rett i spekulasjonsmodus og vi hostet sporenstreks opp hypotesen om en ny Actros.

Vi hadde rett. Nylig kom nemlig den offisielle invitasjonen fra Mercedes-Benz og den norske importøren Bertel O. Steen.

Den nye Mercedes-Benz Actros vil ha verdenspremiere på Teater am Potsdamer Platz i Berlin ettermiddagen den 5. september med såkalt «produktopplevelse» dagen etter.

Mer vet vi faktisk ikke ennå. Som oftest er det spionbilder og rykter rundt en ny modell i lang tid før den vises. For tiden dryppes stadig fotos av neste generasjon MAN på nett og mange av oss husker de drøssevis av spionbildene i forkant av både nextgen Scania og Volvo FH.

Men når det gjelder neste Actros har det vært stille. Riktignok har vi sett et par fotos av en kamuflert bil under transport i sommer, men den var så tildekket av plast at det kunne fylt et verdenshav alene.

Mannen med tegnefingeren, Andy Sugata viste oss en skisse av hvordan han kunne tenke seg en lastebilhytte tidligere i sommer. Det blir spennende å se hva det endelige resultatet ble.
Mannen med tegnefingeren, Andy Sugata viste oss en skisse av hvordan han kunne tenke seg en lastebilhytte tidligere i sommer. Det blir spennende å se hva det endelige resultatet ble. Foto: Svein-Ove Arnesen

Actros er i syklus for et skifte eller i det minste en solid oppdatering. Siden introduksjonen av Actros i 1995, har den fått en oppdatering i 2002 og 2007 før dagens modell så verdens lys i 2011. Det som mange kaller fjerde generasjon Actros er egentlig en helt annen bil enn de forutgående. Dagens Actros innebar så store endringer at det i realiteten mest var navnet som fulgte med.

Så, hva skal vi spekulere i? Hvor ny blir den nye bilen?

Vi pratet med stjernedesigner Andy Sugata tidligere i sommer. Han har designet mye av det innvendige i dagens generasjon og innrømte å ha hatt mer enn en finger med i neste. Sugata var opptatt av sjåføren og ville bygge hytta rundt ham. Nå har vi riktignok hørt det samme fra samtlige produsenter de siste tiårene, men dog.

Vi spurte ham hvordan han så for seg neste generasjon hytte?

- Vi må unngå for mye informasjon som kan forvirre sjåføren slik at han blir uoppmerksom. I dagens biler har vi klassiske instrumenter. I neste generasjon vil for eksempel Fleetboard bli bedre ingetrert i dashboardet. Samtidig vil vi lage sjåførens plass mer personlig. Et eksempel kan være digitale bilderammer i hytta der private fotos fra telefonen kan vises, fortalte Sugata den gangen.

Kamera i stedet for speil?

La oss spekulere litt i hva som kan være nytt: Oppdatert flåtestyring? Det er vi sikre på. Vi er kjent med at en arbeidsgrupppe har brukt nær to år på å jobbe Fleetboard mot nye løsninger. Økt fokus på redusert ståtid og bruk av bilen som industrielt verktøy er en naturlig evolusjon. Se bare hvordan for eksempel Scania bruker dette i sin nextgen.

Da står vi igjen med det som kanskje er mest spennende ut fra sjåførperspektivet, nemlig hytta. Og sant å si; vi aner ingenting. Men vi blir ikke veldig overrasket om neste Actros kan bestilles med kamera i stedet for speil.

Mens vi venter på 5. september får vi smøre vi oss med tålmodighetskrem faktor 20. Vi vet neppe mer før den tid. Men det er lov å glede seg.