Lastebileiere: Denne kan redde mange liv

Denne lille ettermonterbare dingsen kan antagelig utrydde høyresvingulykker med syklister og fotgjengere.

Blindsonekameraet fra Dometic ser forskjell på fotgjengere og syklister og irrelevante objekter som trafikklysstolper
Blindsonekameraet fra Dometic ser forskjell på fotgjengere og syklister og irrelevante objekter som trafikklysstolper Foto: Dometic
Publisert

Antallet syklister som blir skadet eller omkommer i blindsoneulykker øker. (Les stor artikkel om blindsoneulykker i TransportMagasinet nummer 8-19 neste uke).

Ifølge Dometic har tyske lovmyndigheter derfor omdefinert de tekniske kravene til kjøretøy og lansert et incentivprogram.

Bruker kunstig intelligens

Dometic har på sin side utviklet et smart system for svingeassistanse som er lett å montere.

For å unngå å bli irrelevant for sjåfører, et ikke ukjent fenomen ved varselsystemer, varsler CAM1000 kun i tilfeller med virkelig relevante farer.

Svingeassistentkameraet skiller syklister og fotgjengere fra andre oppreiste objekter som trafikklys og lyktestolper ved hjelp av intelligent programvare for behandling av bilder.

Poenget er å reduserer risikoen for falsk alarm til et minimum. Når systemet varsler, vet sjåføren at det virkelig finnes en fare for sammenstøt i blindsonen.

Lett å ettermontere

CAM1000 kan brukes på så godt som alle nyttekjøretøy. Innebygde infrarøde LED skal gi god bildekvalitet selv i mørket.

Montering påstås å vært svært enkel. Alle komponentene (medregnet GPS-sensoren, de infrarøde LED-ene og kontrolltavlen) er innebygd i det kompakte kamerahuset. Det skal bare kobles til strømforsyningen, og du trenger ikke å tappe noen andre systemer i kjøretøyet eller kalibrere flere ganger.

Avstandsmerkene som vises på skjermen, hjelper til med justeringen av kameraet ved oppstart. I de fleste tilfeller kan eksisterende skjermer gjenbrukes.

Og hva er det med Tyskland?

I november 2018 publiserte BMVI (det føderale departementet for transport og digital infrastruktur) i Tyskland en anbefaling som omdefinerer de tekniske kravene til egnede løsninger for forhindring av blindsoneulykker - og med subsidier på 1500 euro per nyttekjøretøy.

Etter omfattende testing Dometic CAM1000 bestått alle inspeksjoner og er kvalifisert for subsidiene fra myndighetene i Tyskland.

Dometic varsler lansering tidlig i 2020.