Volvos nye trekkvogn?

Volvos selvkjørende elektro-trekkvogn skal kunne forholde seg til andre trafikanter.

Årets moteord blant lastebilprodusentene er "autonom".
Årets moteord blant lastebilprodusentene er "autonom". Foto: Volvo
Publisert Oppdatert

Det nærmer seg nyttekjøretøyutstillingen IAA og de fleste lastebilprodusenter bruker tiden på å slå både oss og hverandre i hodet med å presentere mer eller mindre halvferdige nyhetsprosjekter før messen.

Systemet vårt er en utvidelse av den avanserte logistikkløsningen mange bransjer allerede benytter seg av", sier Mikael Karlsson, som er viseadministrerende direktør for autonome løsninger i Volvo Trucks.
Systemet vårt er en utvidelse av den avanserte logistikkløsningen mange bransjer allerede benytter seg av", sier Mikael Karlsson, som er viseadministrerende direktør for autonome løsninger i Volvo Trucks. Foto: Volvo

Dagens bidrag kommer fra Volvo og om du tror du ser en supersportsbil på bildet, må du tro om igjen. Det er heller ikke Svempa som har konvertert til Volvo og laget en ny cab.

Derimot er dette Volvos nye løsning for autonome, elektriske, kommersielle kjøretøy.

Jepp, du leste rett.

Målet er å sette disse trekkvognene inn mellom faste knutepunkter, som for eksempel mellom terminaler. Ifølge Volvo er den fremtidige transportløsningen tiltenkt bruk i regelmessige og gjentakende oppgaver som gjerne involverer korte avstander, store godsvolumer og levering med høy presisjon. Trekkvognene skal overvåkes av et kontrollsenter.

Det interessante her er at planen ikke er å bruke disse selvkjørende bilene i hermetisk lukkede områder uten annen trafikk. Nei, i følge Volvo vil kjøretøyene klare å analysere fremferden til andre trafikanter, og deretter justere kjøretøyets fremdrift med stor nøyaktighet.

Drivlinjen og batteripakken er av samme type som de som brukes i Volvo Trucks' elektriske lastebiler.
Drivlinjen og batteripakken er av samme type som de som brukes i Volvo Trucks' elektriske lastebiler. Foto: Volvo

Drivlinjen og batteripakken er av samme type som vi allerede kjenner fra Volvos elektriske lastebiler og løsningen er tenkt som et supplement til ordinær transport. Kjøretøyene brukes som trekkvognenheter, og er kompatible med eksisterende lasteenheter/trailere.

I nær fremtid vil Volvo Trucks' transportløsning bli videreutviklet i samarbeid med utvalgte kunder innenfor prioriterte bruksområder, heter det i reklamen.

Og hvem vet - om disse trekkvognene skulle krasje i hverandre, kommer de kanskje kjørende med et trekkplaster?

Operasjonen utføres av autonome, elektriske kjøretøy som er koblet til en skytjeneste og et transport kontrollsenter som overvåker fremdriften kontinuerlig og holder nøyaktig oversikt over kjøretøyets posisjon, batterinivå, last og servicebehov
Operasjonen utføres av autonome, elektriske kjøretøy som er koblet til en skytjeneste og et transport kontrollsenter som overvåker fremdriften kontinuerlig og holder nøyaktig oversikt over kjøretøyets posisjon, batterinivå, last og servicebehov Foto: Volvo