Nye tips og råd om kjøring i Norge

Tre nye språk er på plass i ny utgave - her kan du laste den ned.

Truckers guide på ti språk. Illustrasjon: Hilde Strangstadstuen, Statens vegvesen
Truckers guide på ti språk. Illustrasjon: Hilde Strangstadstuen, Statens vegvesen
Sist oppdatert

Nei, dette er ikke "Truckers Guide to the galaxy". Det er derimot en oppdatert versjon av det som tidligere ble kalt Donna Diesels Truckers Guide.

Tegnefiguren Donna er nå borte fra brosjyren som henvender seg mot alle yrkessjåfører som ferdes i Norge. Til gjengjeld har det kommet tre nye språk på plass, nemlig romensk, bulgarsk og kroatisk. Nå finnes den på totalt 10 språk.

Streng tatt er guiden mest beregnet for våre utenlandske kollegaer. Det meste som står i oppslagsverket er godt kjent for norske sjåfører - og mye (som regler om kjøre- og hviletid) burde nok vært kjent for utenlandske også.

Allikevel, det er mye nyttig informasjon å hente. Her finnes blant annet tips til kjøring på vinteren, informasjon om dekk og kjettinger og en del lover og bestemmelser som gjelder for å drive transport i Norge.

Vi tipper at brosjyren vil være er et godt hjelpemiddel når språkproblemer oppstår i en kontrollsituasjon. Her står samme tekst på norsk, side om side med språk vi aldri lærte på skolen.

- Den nye versjonen er oppdatert per 1. september 2017, og er omstrukturert med en mer logisk rekkefølge på stoffet. Vi har også forenklet mange av tekstene. Vi håper den nye Truckers guide vil bli et nyttig hjelpemiddel for tungtransportsjåfører, sier Hans-Petter Hoseth i Statens vegvesen.

Den nye versjonen kan du laste ned her.