Ikke ScanMan, men Traton

Scania, MAN, VW og Rio under nytt navn nå i tredje kvartal 2018. Hva synes man om Traton Group?

Sist oppdatert

Nyheten er sant og si ikke helt ny (pressemeldingen ble sendt ut 20. juni), men den har tilsynelatende stort sett gått under radaren her i Norge.

Det som faktisk skjer er at VW Truck & Bus Group, som også er eierselskapet til bla. Scania og MAN, endrer navn til Traton Group.

Tidspunktet er anslått til tredje kvartal 2018, altså omtrent akkurat nå. Eller mer sannsynlig under pomp og prakt på IAA i september.

Dermed får vi et nytt og sterkt gruppenavn (mer om navnets forklaring under), og som ikke er beheftet med VW direkte i navnet. Skal vi tro VW Truck & Bus-sjefen Andreas Renchler, er hensikten dels en forberedelse mot børsnotering av gruppen, og dels tydeligere uavhengighet av moder VW.

Og målsettingen er mer eller mindre uttalt å bli verdens ledende aktør i dette segmentet. Som vel kort sagt betyr at ambisjonen er å danke ut Daimler og Volvo.

MEN - navneskifter er jo ikke akkurat kjent for å gå smertefritt for seg. Vi kan ta vårt eget Statoil som eksempel - er det noen som tør å ta på seg å stave det uten å tenke seg om tre ganger?

Traton har likevel kanskje et noe bedre utgangspunkt, siden VW ikke akkurat har en veldig tung klang av lastebil med seg i lasten. Navnet er sammensatt av to deler, som begge skal ha flere fedre. Vi siterer navnedesignernes luftige vyer på originalspråket:

"The name stands for a young company designed for and born in a new era of transportation:

  • TRAnsformation of the ecosystem transport is our mission – for everyone´s benefit.
  • TRAnsportation is our and our customer’s passion.
  • TONnage is what our customers are moving around the world, every day.
  • TRAdition of our strong brands is what is grounding us.
  • Always “ON” is the ultimate goal of our customers and our attitude in order to make everything possible for them"

Her er link til en PR-video om navnebyttet på Youtube.

Og så har vi dette med navn og identitet, da. Her må vi kunne si at pressemeldingen taler med bortimot to tunger:

På den ene siden opplyses det at merkene Scania, MAN, latinske VW Truck & Bus og Rio (uavhengig flåtestyringsplattform) skal beholde og styrke sine merkeidentiteter. Og i en setning litt lenger ned understrekes det at styret helt og fullt støtter vekstambisjonene og gruppens utvikling av en unik identitet.

Denne saken ble første gang publisert 20/08 2018, og sist oppdatert 21/08 2018