Oppfyller du synskravet?

Det har gått fire måneder siden nye helsekrav trådte i kraft. Oppfyller du synskravet?

Det er nå strengere krav til yrkessjåførers syn enn tidligere.
Det er nå strengere krav til yrkessjåførers syn enn tidligere. Foto: Svein-Ove Arnesen
Sist oppdatert

Omtrent halvparten av norske menn, og rundt én tredjedel av norske kvinner med dårlig syn kjører bil uten å bruke briller eller linser, ifølge en undersøkelse fra Norstat på oppdrag fra Specsavers.

Nå har norske veimyndigheter strammet inn kravene til synet etter at nye helsekrav ble innført i oktober 2016. Kravene til synsstyrke og synsfelt er større hos yrkessjåfører.

Må melde fra

Har du mistanke om dårlig syn, bruker briller eller linser må du ha oppsøkt optiker før du fyller ut egenerklæring om helse på trafikkstasjonen. Dersom optiker ved en synsundersøkelse oppdager at kravene til syn ikke lenger oppfylles er optiker pliktig til å melde fra om dette.

– Hovedansvaret for oppfølging av førerkortforskrifter vil fortsatt ligge hos fastlegen, men hvis fastlegen mistenker synsfeltutfall, skal pasienten henvises til optiker med synsfeltmåler. Derfor har vi investert i autoperimeter og kontrastsensitivitetstavler i alle våre butikker slik at vi kan gjøre en grundig undersøkelse av synsfeltet i henhold til førerkortveilederen som Helsedirektoratet har utarbeidet, sier Trine Johnsen, optiker hos Specsavers i en pressemelding.

I tillegg til strengere krav til synsstyrke og sidesyn settes det også krav til mørkesyn, blendingsfølsomhet og kontrastfølsomhet.

I tabellen under kan du se de nye kravene.

Mer om andre krav, som diabetes og epilepsi, kan du lese om på lovdata her.

Denne saken ble første gang publisert 22/02 2017, og sist oppdatert 06/04 2017