Overlast, bremsesvikt og ødelagte dekk

Kontrollørene til Statens vegvesen avverget siste døgn mer enn en potensielt alvorlig ulykke.

To av fire bolter manglet på et hjul denne hengeren.
To av fire bolter manglet på et hjul denne hengeren. Foto: Statens vegvesen
Sist oppdatert

UTEKONTOLL: Det hører ikke til sjeldenhetene at feil og mangler blir påpekt ved kontroller.

I natt var flere av feilene av det alvorlige slaget. Vi snakker om overlast, manglende hjulbolter, ødelagte bremseskiver og ødelagte dekk.

Romslo

Bremseskivene var rødglødende da bilen ble stoppet.
Bremseskivene var rødglødende da bilen ble stoppet. Foto: Statens vegvesen

På Romslo kontrollplass ved E16 utenfor Bergen ble det etter tips stoppet en utenlandsk varebil. Tipseren hadde reagert på at varebilen virket ustabil, særlig i svinger. Bilen ble stoppet, og vekta viste 2100 kilo overlast.

- En slik vekt gir overbelastning på både bremser, aksler, dekk og kjøretøyet generelt, skriver Statens vegvesen i rapporten fra kontrollen.

Rett før bilen ble stoppet hadde den mistet bremsene fullstendig på grunn av overoppheting. Denne kjøreturen kunne derfor endt i en alvorlig ulykke

Sjåføren fortalte kontrollørene at han var på vei fra Litauen til Os med varer, og hadde fått beskjed fra sjefen sin om at det var ok å kjøre med denne vekten. Overlasten ga bruksforbud, og føreren ble anmeldt og fikk et forelegg på 8000 kroner.

Varebilen ble stoppet på Romslo. Da hadde den mistet bremsene på grunn av overlast og overoppheting.
Varebilen ble stoppet på Romslo. Da hadde den mistet bremsene på grunn av overlast og overoppheting. Foto: Statens vegvesen

Førde

På kontrollplassen ved E39 i Førde ble det i mandag kveld ilagt hele ni kjøreforbud. Vi kan blant annet nevne alvorlig skade på dekk, kraftig avrenning fra fiskelass, mangler ved bremselys og manglende merking av bred last.

Kjøs

På Kjøs kontrollplass ble to trekkbiler sendt til verksted for å reparere bremser. Begge hadde store gjennomgående sprekker i bremseskivene framme på trekkbilene sine.

En sjåfør ble anmeldt fordi han ikke hadde fulgt tidligere pålegg om merking av bredde. Han var tidligere på dagen stoppa i kontroll med samme last som var 2,9 meter bred uten at dette var merka. Han ble da pålagt å merke før han kjørte videre, men sjåføren valgte å overse dette og kjørte uten merking.