- Overrasket over volumet

Leder i Påbyggergruppen her i Norge, Hans-Otto Westli, er overrasket over mengden norske lastebiler som finner veien til danske påbyggere.

Hans-Otto Westli og påbyggergruppen erkjenner at våre danske naboer har opparbeidet seg et solid forsprang når det kommer til oppbygging av enkelte lastebiler.
Hans-Otto Westli og påbyggergruppen erkjenner at våre danske naboer har opparbeidet seg et solid forsprang når det kommer til oppbygging av enkelte lastebiler. Foto: Svein-Ove Arnesen
Sist oppdatert

Westli erkjenner i samme åndedrag at norske påbyggere ikke alltid klarer å konkurrere med danskene, verken på pris eller effektivitet.

- Vi har mange enbilseiere og fåbilseiere i Norge som syns det er hyggelig å bygge bilene sine med en viss stil og et visst image. Mange legger mye penger i det. At de velger å gjøre det i Danmark tror jeg handler om at danskene lenge har hatt denne ekspertisen, spesielt på å kle opp biler innvendig, påpeker han og nevner Engebakken her hjemme som har holdt på med dette i noen skala.

Pris

- Vi skulle gjerne sett at vi kunne ta denne jobben i Norge, men pr i dag er det vel ikke så mange som har vurdert dette. Det har nok sammenheng med den store kompetansen som danskene har fått på dette. Kanskje er også markedet for denne type virksomhet større i Danmark. Danske vognmenn er jo fortsatt veldig opptatt av profilering. Uansett klarer vi ikke å konkurrere på pris på en slik jobb. Tiden spiller også en rolle. Nå som danskene har spesialisert seg og laget systemer på dette, kan de nok gjøre denne type jobb raskere enn noen andre, tror Westli.

Konkurranse

Også på andre typer påbygg merker han den danske konkurransen

- Vi har medlemmer hos oss som er mer utsatt enn andre. Kanskje handler det litt om kompetanse. Spesielt på tank, der vi vel bare har en aktør i Norge som bygger melketankbiler.

Prismessig kommer man nok også gunstigere ut med å bygge i Danmark. Det er stor forskjell på timeprisen i Norge og Danmark.

Dyktige folk

Påbyggerbransjen har vært ganske presset her i landet, spesielt på vestsiden av landet der man konkurrerer med Nordsjøen om de samme folka. Men vi ser nå at påbyggerbedrifter vestpå merker økt tilgang av dyktige folk når de søker etter teknikere, avslutter han.

Kanskje noen av dem vil ta opp konkurransen med Stiholt og Vojens en vakker dag?

Denne saken ble første gang publisert 15/04 2016, og sist oppdatert 06/04 2017