Trofast transportør

Asbjørn Pleym fyller 70

Har kjørt i rute på Varangerhalvøya i snart 50 år

Gratulerer med dagen, Asbjørn. Foto: Frode Tellevik
Gratulerer med dagen, Asbjørn. Foto: Frode Tellevik
Publisert

Vi møter Asbjørn en kveldsstund i Båtsfjord, på en av hans to ukentlige turer hit. Til byen som har en stor plass i hans hjerte. - 2. oktober 1970 kjørte jeg mitt første lass hit. Den gang kjente jeg kun tre mennesker her. Nå kjenner jeg tre generasjoner, forteller han.

Fra 1970 og utover kjørte Asbjørn mest dagligvarer. Senere kom Univest og salgslaget, og sørget for gode lass videre på 80- og 90-tallet. - I 1998, samme uke som jeg mistet kjøring for Univest, ringte Tollpost og ville ha meg som transportør. Det samarbeidet tok slutt i 2006.

Plutselig sto Asbjørn nærmest på bar bakke, for første gang uten faste oppdragsgivere, men han bestemte seg for å opprettholde de faste rutene fra hjembyen Vadsø til Vardø, Berlevåg og Båtsfjord. - Jeg skimtet noen livbøyer der oppe da jeg holdt på å gå under og klamret meg fast til dem, sier han. Asbjørn fortsatte derfor rutene sine i egen regi og da sønnen Bjørn Tore samtidig satset knallhardt på Oslokjøringen, ble det butikk utav det.

- Det er Bjørn Tore sin fortjeneste at vi er så store som vi er i dag, med mye industrikunder. Samtidig er vi så fleksible at alle kan bruke oss, både private og næringsdrivende. Vi har vist at vi er til å stole på og selv har jeg levert punktlig i alle disse årene. Sånt blir lagt merke til.

Varangerhalvøya er et utfordrende sted å drive transport. Det vet Asbjørn alt om. Han forteller om en tur til Berlevåg en vinterdag det blåste orkan. - Jeg kom ned fra fjellet og møtte på en svær snøfonn som lå over veien. Jeg bestemte meg for å prøve og tok fart, men ble stående midt inni fonna uten sjanse til å rikke meg. Lastebilen sto oppå hardpakket snø. En hjullaster prøvde å dra meg løs, men slepet røk og knuste frontruten min i stedet. Jeg tror jeg gravde snø i åtte-ni timer før det kom en fres fra Båtsfjord for å hjelpe meg. Jeg kom løs til slutt og da jeg kom til Berlevåg sto hele byen der og tok imot meg, forteller Asbjørn.

Kveldsstund i Båtsfjord. To dager i uken sørger Asbjørn Pleym for å levere varene. Foto: Frode Tellevik
Kveldsstund i Båtsfjord. To dager i uken sørger Asbjørn Pleym for å levere varene. Foto: Frode Tellevik

Fortsatt punktlig og til å stille klokka etter. I fast rute, bare avbrutt av noen år på Oslokjøring. Det er her han trives. Det er her han har flokken sin. - Dette er mitt folk. Her kommer jeg til mine egne, sier han og speider ut i kveldsmørket over Båtsfjord. 70 år er ingen alder. Ikke når man er ung til sinns og har en ukuelig ståpåvilje i bunn. Han nyter stor respekt, Asbjørn. Fra både kolleger og sine faste kunder.

Vi antar dagen og kvelden feires med nok en tur over Båtsfjordfjellet. Forhåpentligvis på snøføre og med nordlys på himmelen. Slikt gir tid til ettertanke. Du setter pris på så mange, men like mange setter pris på deg.

Til lykke med dagen Asbjørn!

I TransportMagasinet får du de gode historiene om norsk transport