Ranet Postnord-bilen i 80 km/t - det skulle de ikke gjort

Nå har Postnord sluppet filmen som viser hvordan tyvene ble fakket.

Sist oppdatert

Det høres ut som en scene i en Hollywood-film. Men dette er alvor - og det skjer i skandinavia.

Få vårt nyhetsbrev.

I sommer ble Postnord klar over at de stadig ble frastjålet gods fra lastebiler på samme strekning mellom Vara og Alingsås i Sverige.

Etter at en og samme transportør ble bestjålet gjentatte ganger, bestemte Alexis Larsson, som er sikkerhetssjef for Postnord, å komme til bunns i problemet.

Teamet hans kartla tidspukter, veistrekninger og last for å finne et mønster. Deretter tok de kontakt med politiet.

- Det er ekstremt uvanlig at man klarer å knekke en liga som driver så avansert kriminalitet, forteller Larsson.

At det er avansert, er det vanskelig å komme bort fra.

Tatt på fersken i fart

Tyvene ble tatt på fersken en natt i september. Postnord hadde installert overvåkningskameraer i traileren på en bil de anså som en potensielt mål. Det mest verdifulle godset hadde de omplassert. Postnord sitt eget sikkerhetsteam var i nærheten og så overvåkningen i sanntid mens de hadde telefonkontakt med sjåføren. Sivilt politi var også like ved.

- Plutselig så vi på filmen at bakdørene på traileren ble åpnet og to mann hoppet inn fra panseret på en bil som hadde kjørt «helt opp i rumpa» på traileren. De rotet rundt etter verdifullt gods, uten å finne noe. Da de var på vei ut igjen, fikk sjåføren beskjed om å bremse.

Innbremsingen gjorde at mennene ikke kunne forlate traileren ettersom fluktbilen bak dermed måtte holde avstand. Da lastebilen stanset og mennene åpnet dørene, ble de møtt av en stor innsatsstyrke fra politiet.

Vi har beskrevet fremgangsmåten tidligere. I 2012 tok rumensk politi en tyveribande på samme måte og den noe sofistikerte metoden skal også ha blitt brukt ved enkelte tilfeller i Spania, Sør-Afrika og i Tyskland.

Men det er første gang, såvidt vi vet, at det har forekommet i skandinavia.

Les flere transporthistorier i TransportMagasinet - få et godt tilbud på abonnement her.