Slik forfalsker de førerkortene

To makedonere avslørt samme sted - i løpet av samme uke.

En enkelt plastfilm slik du kan kjøpe hos farvehandelen er brukt for å legge over et ekte førerkort. Nå er to makedonere tatt på samme uke ved Svinesund.
En enkelt plastfilm slik du kan kjøpe hos farvehandelen er brukt for å legge over et ekte førerkort. Nå er to makedonere tatt på samme uke ved Svinesund. Foto: Statens vegvesen
Sist oppdatert
Joda, bokstavene var på plass i førerkortet. Men hørte ikke hjemme der. Sjåførene hadde bare sertifikat for klasse B.
Joda, bokstavene var på plass i førerkortet. Men hørte ikke hjemme der. Sjåførene hadde bare sertifikat for klasse B. Foto: Statens vegvesen

Tungt.no skrev tidligere denne uken om den makedonske sjåføren som var på vei med trykksaker til Norge. Da han ble stanset ved en rutinekontroll på Svinesund viste det seg at trekkvogna fikk hele 17 anmerkninger på teknisk kontroll - og at han hadde falsk førerkort.

Les også: Akselen var stroppet opp av en sjåfør uten sertifikat på vei til Norge med varer.

Nå viser det seg at det samme uke er stanset nok en makedoner med falsk førerkort samme sted.

Begge makedonerne kjørte bulgarskregistrerte trekkvogner - og begge har forfalsket førerkortet på samme måte.

Det er flere måter å forfalske et førerkort på, men mange er også enkle å avsløre. Vegvesenet har laget denne videoen som viser hvordan.

I dette tilfellet kan dog et utrent øye fort la det slippe igjennom.

Lagt plastfilm over ekte sertifikat

Sjåførene har nemlig brukt en tynn plastfilm med bokstaver over sitt eget originale førerkort for personbil. Dermed ser førerkortet ved første øyekast korrekt ut.

- Dette ser vi veldig alvorlig på. Det er krevende å kjøre tungbil. Uten riktig opplæring og kompetanse kan det være direkte trafikkfarlig.

Små feil bak rattet kan få fatale følger for både sjåfør og medtrafikanter, sier leder for Utekontrollseksjonen i Statens vegvesen Region øst, Erik Wolff.

Utestengt fra Norge

- Vi frykter denne metoden kan være utbredt i enkelte miljøer og vil derfor være ekstra skjerpet når vi sjekker førerkort i tiden framover, sier Wolff.

Tungt.no har tidligere vært i kontakt med politiadvokaten i Halden om nettopp disse to sakene.

Han ønsket ikke fortelle noe om botens størrelse eller hvem som hadde bestilt transportene, men på generelt grunnlag vet vi at bøtenivået for slike brudd starter på åtte tusen kroner. Deretter kommer utvisning for et visst antall år.

I dette tilfellet opplyses nå at de to makedonske førerne er utestengt fra Norge for all framtid.

Svenskene har hatt flere saker

I Sverige har det vært mange saker der makedonske sjåfører har vært innblandet i ulovligheter. Det var også slik bevegelsen "Här Stannar Sverige» startet.

De planlegger forøvrig nye aksjoner i desember. Det samme gjør "Her stopper Norge."

Dessuten begynner vi å få vår skjerv av tilfeller der spesielt makedonere har vært involvert i saker med falske førerkort her i landet også.

For egen regning kan skribenten tillegge at han har laget en liten betrakning rundt denne saken. Jeg er forbannet - og livredd.

- Dette ser vi veldig alvorlig på, forteller leder i utekontrollseksjonen, Erik Wolff. Wolff er forøvrig ny i etaten  - han har kun vært der i tre måneder - og kommer fra Sigurd Hesselberg. Vi tipper vi får se mer av denne fyren fremover.
- Dette ser vi veldig alvorlig på, forteller leder i utekontrollseksjonen, Erik Wolff. Wolff er forøvrig ny i etaten - han har kun vært der i tre måneder - og kommer fra Sigurd Hesselberg. Vi tipper vi får se mer av denne fyren fremover. Foto: Svein-Ove Arnesen

Denne saken ble første gang publisert 26/11 2015, og sist oppdatert 06/04 2017