Slik kan 8 av 10 lastebilstopp unngås

Volvo har samlet inn brukerdata fra 3500 lastebiler.

Med dagens tilkoblede lastebiler, kan serviceteknikere få fjerntilgang til lastebilens viktigste komponenter og planlegge service i henhold til reell slitasje - før drifstans som dette skjer.
Med dagens tilkoblede lastebiler, kan serviceteknikere få fjerntilgang til lastebilens viktigste komponenter og planlegge service i henhold til reell slitasje - før drifstans som dette skjer. Foto: Svein-Ove Arnesen
Sist oppdatert
En planlagt service kan også utsettes om serviceteknikeren ser at lastebilens ulike komponenter er mindre slitt enn beregnet, noe som vil spare tid for både transportfirmaet og sjåføren, sier Hayder Wokil i en pressemelding. Wokil er kvalitssjef for Volvo Trucks.
En planlagt service kan også utsettes om serviceteknikeren ser at lastebilens ulike komponenter er mindre slitt enn beregnet, noe som vil spare tid for både transportfirmaet og sjåføren, sier Hayder Wokil i en pressemelding. Wokil er kvalitssjef for Volvo Trucks. Foto: Volvo

Alt må på service en gang iblant. Det er de uplanlagte lastebilstoppene som bør til livs. Altså de tilfellene der man har tatt noen snarveier, kanskje kjørt for langt, og noe ryker.

Dessuten slites biler ulikt. Det handler mer om hvordan kjøringen er enn å følge en normalplan etter serviceheftet.

Volvo har samlet inn 3500 brukerdata fra Volvo-lastebiler de siste fem årene og studiet viser at så mange som åtte av ti uplanlagte stopp kan unngås dersom man kobler verkstedet digitalt til bilen.

I Volvos tilfelle heter kommunikasjonsenheten Telematics Gateway og sender informasjon om bilen til verkstedet. Blant annet slitasje på bremsene kan sendes via GSM-nettet.

Kan forutse vedlikeholdet

Et viktig element for å kunne redusere ikke-planlagte stopp, er å kunne forutse vedlikeholdsbehovet og skreddersy servicen til den enkelte lastebilen. En servicetekniker på verkstedet kan for eksempel sjekke hvordan en lastebil brukes, og ut i fra dette planlegge service i god tid før noe går i stykker eller bestille reservedeler på forhånd.

I studiet brukte de tallmaterialet til avanserte simuleringer og iscenesatt ulike tenkbare servicesituasjoner for å kunne analysere hvor, hvorfor og når lastebiler får ikke- planlagte stopp. Målet var å få svar på: Hvordan kan de ikke-planlagte stoppene unngås?

Volvo har regnet seg frem til at en gjennomsnittlig kostnad for et ikke-planlagt stopp er beregnet til 1000 euro for et transportselskap i Europa.

Selv om man har kommet langt hos Volvo Trucks på dette området, mener Hayder Wokil at utviklingen bare er på begynnerstadiet. – Dette er et område hvor vi ser et stort potensial. Tilkoblede kjøretøy er veien å gå mot null ikke-planlagte stopp i fremtiden, avslutter Hayder Wokil.

Med dagens tilkoblede lastebiler, kan serviceteknikere sjekke hvordan lastebilene blir brukt og planlegge service i god tid før noe skulle skje. De kan også bestille deler i forkant, altså før kjøretøyet kommer til verkstedet.
Med dagens tilkoblede lastebiler, kan serviceteknikere sjekke hvordan lastebilene blir brukt og planlegge service i god tid før noe skulle skje. De kan også bestille deler i forkant, altså før kjøretøyet kommer til verkstedet. Foto: Volvo

Denne saken ble første gang publisert 19/05 2015, og sist oppdatert 06/04 2017