Snart tomt på tunet

Mens siste bil laster i Oslo på tirsdag, tar vi en telefon til Steinar Markussen. Hos ham er det fortsatt business as usual, selv om det tynnes i rekkene.

Det tynnes i rekkene. Nå er så godt som alle bilene fra Markussen Transport solgt, forteller Steinar Markussen.
Det tynnes i rekkene. Nå er så godt som alle bilene fra Markussen Transport solgt, forteller Steinar Markussen. Foto: Frode Tellevik
Sist oppdatert
Når man handler ett hundretalls Scania på nesten 20 år, trenger man veggplass.
Når man handler ett hundretalls Scania på nesten 20 år, trenger man veggplass. Foto: Frode Tellevik

Siden 1998, da han overtok selskapet, har han Steinar handlet et hundretalls lastebiler hos Scania i Harstad. Nå går strømmen den andre veien.

- Veit du, han Tor på Scania har pinadø solgt unna alle bilene mine nå, unntatt 10290 og 12835, de to gamleste. De skal leveres i løpet av neste uke alle sammen. Det er helt utrulig. Jeg har bare ni traller igjen nå som står til salgs.

Steinar og sønnen skal bruke de neste ukene på å avvikle selskapet med de lange tradisjonene. 76 års transport for Tine er historie. Nye krefter overtar ved månedsskiftet. Det har nok ikke helt gått opp for ham enda, der han sitter og fakturerer på sin vante plass bak skrivebordet.

- Det er om å gjøre å ikke bli gal av alt dette. Veldig viktig å ikke stresse seg opp, mener han. Valget om å legge ned bedriften hvis det verste skulle skje var tatt allerede før anbudsresultatet ble kjent tidligere i år.

Så godt som alle de sjåførene har fått seg nye jobber andre steder. Kommende helg vil de likevel samles for en siste markering sammen med en sjef og en arbeidsgiver ingen kan få fullrost nok.

Markussen Transport er en institusjon. De har oppnådd en status få andre er forundt innen transportbransjen. Den lokale kjøreskolen har overtatt et av vogntogene, mest fordi eieren Tom Are Salberg ønsker at det fortsatt skal rulle et vogntog i rødt og hvitt på veiene rundt Harstad.

På kontorveggen henger bilder fra den aktive tiden, som sjåfør i eget firma. Her er Steinar og kona Åse på tur med en Scania 144, den første bilen han kjøpte med Opticruise.
På kontorveggen henger bilder fra den aktive tiden, som sjåfør i eget firma. Her er Steinar og kona Åse på tur med en Scania 144, den første bilen han kjøpte med Opticruise. Foto: Frode Tellevik

Denne saken ble første gang publisert 01/03 2017, og sist oppdatert 06/04 2017