Vinteren på Hemsedalsfjellet er berget

Bilder og story om tungbergeren i Lærdal og Vang Auto-Service AS. Det er nesten så man gleder seg til å bli berget...

Snute i farta før snøen kom.
Snute i farta før snøen kom. Foto: Sondre Sjong
Sist oppdatert

Bergingssjåfør Anders Frydenlund har drevet med tungberging i 13 år.

Hjemme på tunet har han både planbil og tungberger, alt etter hvilke oppdrag som dukker opp. Nedslagsfeltet er stort, og potensielt krevende. Hemsedalsfjellet, Filefjell og Hol-Aurland kan alle by på oppdrag av den ekstreme sorten vinterstid.

Anders vet av erfaring. Arbeidsdagene kan bli så lange at det ikke egner seg på trykk.

I tillegg eier Vang Auto-Service halvparten av Hallingdal Tungbilberging på Gol, så han er ofte over fjellet for å hjelpe dem, eller kollegene i Valdres, ved behov.

Vinteren byr på både harde og mer stille perioder. Det kommer an på værgudene. Snø og vind betyr garantert mye jobb, og første oppringing kommer gjerne fra stigningene opp fra Borlaug.

– Fordelen da er at det fort blir kolonne over til Hemsedal. Det betyr at jeg gjerne får jobbe litt i fred, når trafikken kommer i puljer. Ulempen er at mange i stedet kjører Filefjell, og at det blir mer problemer der. Så snøvær betyr arbeid, garantert, konkluderer den erfarne tungbergeren.

Hvis han skal oppsummere 13 års innsats på veiene i Sogn, så har han nok merket seg en viss utvikling.

– De utenlandske har kommet seg, fått bedre dekk og kanskje mer erfaring. De må som regel ha hjelp til å komme seg opp på et fjell. Når det gjelder de norske, så ser vi at jo bedre dekk de har, jo fortere går det og desto lenger ut av veien står de, sier han og smiler.

Frem til nå har Anders hatt en sju år gammel, fireakslet, Scania R560 til å hjelpe seg. Denne vinteren skal bedriftens flaggskip i aksjon. Anders gleder seg som en unge.

Kremjobben er en skikkelig utforkjøring, der bilen virkelig får prøvd seg, mener <br/>Anders Frydenlund. Han gleder seg til å måle krefter med naturen denne vinteren.
Kremjobben er en skikkelig utforkjøring, der bilen virkelig får prøvd seg, mener
Anders Frydenlund. Han gleder seg til å måle krefter med naturen denne vinteren.
Foto: Sondre Sjong
Foto: Sondre Sjong
Vang Auto-Service kjører både for Viking, Falck og SOS med den nye tung­bergeren.
Vang Auto-Service kjører både for Viking, Falck og SOS med den nye tung­bergeren. Foto: Sondre Sjong
Anders Frydenlund kjørte langtransport tidligere, men da det ble slutt på turene til Europa, hoppet han av. – Jeg skulle prøve bilberging et år og her er jeg enda, sier tungbilbergeren fra Lærdal.
Anders Frydenlund kjørte langtransport tidligere, men da det ble slutt på turene til Europa, hoppet han av. – Jeg skulle prøve bilberging et år og her er jeg enda, sier tungbilbergeren fra Lærdal. Foto: Sondre Sjong
Murphys lov om at Alt som kan gå galt, går galt, vil garantert gjelde for enkelte av dem som kjører Hemsedalsfjellet denne vinteren også.
Murphys lov om at Alt som kan gå galt, går galt, vil garantert gjelde for enkelte av dem som kjører Hemsedalsfjellet denne vinteren også. Foto: Sondre Sjong

Påbygget er omtrent identisk med den forrige. Bygget hos Omars i Italia, med betegnelsen 120T.

– I og med at denne bilen har snute, måtte vi korte inn 70 cm på skapplassen, men i stedet fikk vi en halvmeter lengre hjulavstand. Det handler om å få ting i system, så har man plass til det utroligste, beroliger Anders.

Nye lastebilmodeller krever nytt utstyr også i bergingsbilen. Han har det han trenger for å få jobben gjort. Lærdølen var da også involvert i byggeprosessen fra første sekund.

– Det var litt min idé at vi skulle bygge snute. Sjefen er litt entusiast han også. Vi snakket om snute allerede da vi bygget den forrige, i 2012. Tanken den gang var å få tak i en brukt som hadde gått lite, men vi konkluderte med at det ville blitt ekstremt dyrt å bygge den om.

Da Arve kom i fjor vår og antydet ny bil igjen, hadde vi sett bildene fra Vlastuin og vi dro for å besøke dem. Chassiset ble deretter bestilt og sendt direkte til Holland i august i fjor. Da var det bare å begynne å glede seg, innrømmer Anders.

Han valgte halvhøy hytte, for å matche påbygget. Bilen er i tillegg loddet ned med stålplater, både foran og under hyttegulvet. Sistnevnte veier 2,5 tonn og står på containerfester, slik at man kan åpne dekselet i siden og ta dem ut med en gaffeltruck, hvis man trenger å komme til for eksempel girkassen.

– Alle tungbergere er loddet ned foran, for å få nok tyngde. Her er det lagt inn over 3,5 tonn stål. Totalvekt i dag er 30400 kg på denne bilen, jevnt fordelt foran og bak.

Murphys lov om at Alt som kan gå galt, går galt, vil garantert gjelde for enkelte av dem som kjører Hemsedalsfjellet denne vinteren også.
Murphys lov om at Alt som kan gå galt, går galt, vil garantert gjelde for enkelte av dem som kjører Hemsedalsfjellet denne vinteren også. Foto: Sondre Sjong
Den hittil eneste fireakslete Scania Next-Gen som er bygget om til snutebil hos Vlastuin i Holland. Utgangspunktet er en Scania S580. Foto: Wilco Den Hartog/Vlastuin
Den hittil eneste fireakslete Scania Next-Gen som er bygget om til snutebil hos Vlastuin i Holland. Utgangspunktet er en Scania S580. Foto: Wilco Den Hartog/Vlastuin Foto: Wilco Den Hartog
Mens motorhavari, vannlekkasjer og girkasser står på dagsorden sommerstid, endrer oppdragene seg når vinteren kommer. Denne kraftpakken er klar!
Mens motorhavari, vannlekkasjer og girkasser står på dagsorden sommerstid, endrer oppdragene seg når vinteren kommer. Denne kraftpakken er klar! Foto: Sondre Sjong
Påbygget er nesten identisk med det forrige Anders Frydenlund hadde. Det sitter derfor allerede i fingrene.
Påbygget er nesten identisk med det forrige Anders Frydenlund hadde. Det sitter derfor allerede i fingrene. Foto: Sondre Sjong
Orden i sysakene er avgjørende når adrenalinet pumper og ting må skje fort.
Orden i sysakene er avgjørende når adrenalinet pumper og ting må skje fort. Foto: Sondre Sjong
For å få arbeidsro, tester Anders Frydenlund nå ut lamper som projiserer en kraftig rød stripe på bakken langs bilen. 
For å få arbeidsro, tester Anders Frydenlund nå ut lamper som projiserer en kraftig rød stripe på bakken langs bilen.  Foto: Sondre Sjong
- Nordmenn er flinkere enn utlendingene til å ta hensyn når vi står og berger langs veien. Mange av dem er veldig flinke. Men vi har også opplevd at enkelte blinker med lysene og tuter når de nærmer seg, for at vi skal flytte oss, sier han. Foto: Anders Frydenlund
- Nordmenn er flinkere enn utlendingene til å ta hensyn når vi står og berger langs veien. Mange av dem er veldig flinke. Men vi har også opplevd at enkelte blinker med lysene og tuter når de nærmer seg, for at vi skal flytte oss, sier han. Foto: Anders Frydenlund Foto: Anders Frydenlund

Tiden da bilbergere kunne gjøre som de ville er definitivt forbi. Anders ser også for seg endringer i hverdagen fremover, når det kommer til vekt.

I dag må han redusere fra 30 tonn teknisk vekt på tandem, til 27 tonn, for å få lov til å kjøre på offentlig vei med redusert hastighet.

For å følge trafikken, må han ned i 24 tonn på de to akslingene bak. Det er nok der han vil havne, med en fullastet skapbil i brilla, tror han. – Jeg bor tre kilometer fra vekta på
Håbakken, så der er jeg innom støtt, både frivillig og ufrivillig, smiler han.

Trolig vil man i fremtiden måtte frakte tunge lastebiler på henger, fremfor å trekke dem i brilla. Transportører som disponerer maskinhengere har allerede begynt å pushe den saken gjennom NLF, men ifølge daglig leder i Vang Auto-Service, Arve Wangensteen, kan det fort bli ris til egen bak, i og med at bilbergere med egnet utstyr også vil være på jakt etter returlass til sine hengere etter å ha levert en havarert lastebil.

Denne type hengerutstyr er allerede på plass ved flere bergingsstasjoner her i landet. Når det kommer til påbygget fra Omars, er det lite nytt i forhold til tidligere. Vi kan nevne litt lengre bomutskyv, på drøye seks meter.

10. mai i år rullet nybygget ut av fabrikklokalene nord i Italia. 17. mai ble feiret på bergingsmesse i Kassel i Tyskland, med stor oppmerksomhet, og etter en siste finish hos Vlastuin, gikk turen hjem til Norge.

– Enkelte rister litt på hodet og henger seg opp i at denne bilen trenger stor plass for å snu, men akselavstanden er jo ikke lengre enn på en bulldog. Svingradiusen blir den samme. Hytta er bare flyttet litt bakover, forklarer
Anders.

Han vet at det ikke finnes noen fasit på aksel­plassering på en tungberger, men han har klokketro på at denne siste er optimal i så måte.

– Så lenge de klarte å få den tung nok fremme, skal dette gå bra. Hele påbygget har jeg jo i fingrene fra den forrige bilen.

Reklameplakaten

Vang Auto-Service AS er i dag største leverandør av bergingsbiler her i landet. De 38 ansatte omsatte i fjor for 99 millioner kroner. Daglig leder, Arve Wangensteen, gir oss status.

Reklameeffekten lå nok litt i bakhodet da Anders Frydenlund ytret ønske om snutebil. Sjefen var for så vidt ikke vanskelig å be, men likevel føltes det litt som en månelanding. Det skal koste litt å være på topp.

I fjor leverte «Vangsgutadn» hele 50 bergingsbiler og man forventer like mange i 2019. I sortimentet finner vi bergingspåbygg fra Omars, planbiler fra Tevor og biltransporter fra Tijhof.

- I tillegg har vi Pavelli, som leverer semitrailere tiltenkt frakt av lastebiler. Vi har levert slike både til Bergen og Dal det siste året, forteller Wangensteen.

Berger tusentalls

Han måtte tenke nytt ettersom veiene, spesielt over Filefjell, har blitt kraftig utbedret. Omsetningsmessig er det i dag salg av bergingsbiler som tilfører bedriften det største overskuddet. Når det er sagt, berger Vang Auto-Service fortsatt et tusentalls tunge kjøretøy hvert år.

- Vi disponerer 15 bergingbiler, hvis vi regner med Gol. Fem av dem tungbergere, utplassert i Vang, Lærdal og Gol, forklarer han. Utvidelsen av reviret frem til i dag, har delvis fulgt de store samferdselsprosjektene i regionen.

- Vi startet i Vang i 1975 og overtok i Årdal i 1997. I 1999 etablerte vi oss i Lærdal. Jeg husker at vi hadde fem oppdrag første måneden, da vi startet der i mai. Da Lærdalstunnelen åpnet i november 2000 eksploderte det. Vi var oppe i 400 tunge bergingsoppdrag vinterstid, frem til 2010. Så ble veiene utbedret og tallene sank, forteller Wangensteen.

2010 markerte også startskuddet for salgsvirksomheten. Planbiler fra Tevor var først ut. Omars kom året etter og i 2015 ble de markedsleder i Norge for første gang.

- Vi ramlet nok litt inn i denne businessen, fordi vi var tidlig ute og kjøpte veldig mye biler ute. Vi var de første til å prøve Omars i Skandinavia. Det var i 2000. Vi tok inn 100 bergingbiler i tiåret som fulgte og ble godt kjent i markedet, fastslår han.

Bilene brukte de selv, eller de solgte dem videre til kolleger. I dag deler seks forhandlere på 13 forskjellige merker av bilbergingsutstyr i Norge. Wangensteen forteller at han nå får henvendelser fra hele Europa når han skal selge en bergingsbil.

- I fjor var toppåret, men vi satser på å nå 50 enheter også i år. Ofte kjøper kunden chassiset selv og så skreddersyr vi påbygget for dem. 12-tonnere, som vi vet kunden trenger, kjøper vi inn og selger etter hvert. Tungbergere går vi ikke i gang med før vi har en bestilling, sier han.

Nei til heltestatus

Forventningene til den nye snutebilen er store, spesielt i markedsføringsøyemed. Angrer han på at han i sin tid takket nei til å være med i «Vinterveiens helter»?

- Nei, vi gjør ikke det. Det var jo til oss de kom først og laget en demo, for å selge inn konseptet. Men vi følte ikke vi hadde god nok kontroll på det som skjedde, så vi satte til slutt ned foten og takket pent nei. Det ble for amerikanisert for vår del.

Alle de tre brødrene bak Vang Auto-Service og sjåførene på bergingsbilene var enige i det valget. Når man ser responsen på den nye snuta i sosiale medier, blir det nok oppmerksomhet så det holder, likevel.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Transportmagasinet nr 08 2019

Oppslag Rammesak
Oppslag Rammesak Foto: Sondre Sjong
Familibedriften Wangensteen har drevet bilberging siden 70-tallet. - Første snuteberger ble bygget opp av min far, av en brukt betongbil, i 1975, forteller daglig leder, Arve Wangensteen. I dag selger han både bergingsbiler, ATV og snø- og vannskutere fra butikken i Vang, der de også har bensistasjon og verksted. Nå planlegger bedriften et nybygg med 850 kvadratmeter utstillingshall. Foto: Frode Tellevik
Familibedriften Wangensteen har drevet bilberging siden 70-tallet. - Første snuteberger ble bygget opp av min far, av en brukt betongbil, i 1975, forteller daglig leder, Arve Wangensteen. I dag selger han både bergingsbiler, ATV og snø- og vannskutere fra butikken i Vang, der de også har bensistasjon og verksted. Nå planlegger bedriften et nybygg med 850 kvadratmeter utstillingshall. Foto: Frode Tellevik Foto: Frode Tellevik
Denne muskelbunten ble nylig solgt fra Vang Auto-Service AS til Bjørn Lægreid i Eidfjord. En identisk er også levert til kollegene hans i Odda. Foto: Frode Tellevik
Denne muskelbunten ble nylig solgt fra Vang Auto-Service AS til Bjørn Lægreid i Eidfjord. En identisk er også levert til kollegene hans i Odda. Foto: Frode Tellevik Foto: Frode Tellevik

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2019, og sist oppdatert 16/12 2019