Spøker for yrkessjåførlinjer

Det er i dag elleve videregående skoler som har landslinje for yrkessjåfører. Kostnadene skal betales av staten, men i realiteten må skolene i variabel grad selv punge ut. Så lenge skolene ikke er lovpålagt å ha denne utdanningen, kan den stå i fare dersom skolene ikke har penger nok.

Foto: Frode Tellevik
Sist oppdatert
Statssekretær Bård Hoksrud har et hjerte som brenner for transportbransjen. Han vil beholde landslinjene.
Statssekretær Bård Hoksrud har et hjerte som brenner for transportbransjen. Han vil beholde landslinjene. Foto: Kristian Hansen / Norsk Industri.

Det er NRK Nordnytt som forteller om Alta videregående skole som årlig bruker 600 000 kroner på landslinjen for yrkessjåfører. - Denne regningen skulle staten betalt, forteller rektoren ved skolen.

Årsaken bak det hele er at staten ikke har justert tilskuddet skolene får etter prisoppgangen i samfunnet forøvrig.

Dermed får man altså like mye penger som før, men de strekker ikke like langt - og dermed kan linjene bli kuttet ut om skoleøkonomien er for dårlig. Tilskuddet som gis på yrkessjåfør-linjen var i 2013 på 129.800 kroner.

Flere skoler i fare

TransportMagasinet er kjent med at man sliter ved flere skoler også. For en drøy måned siden gikk rektor ved Notodden videregående skole ut i media og hevdet at Staten ikke har fulgt opp finansieringen. Skolen hans har hatt landslinje siden 90-tallet. Han ber nå Staten ta et valg om de ønsker denne utdanningen eller ikke.

Tar saken til kunnskapsdepartementet

Statssekretær i samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud, er kontaktet i sakens anledning. Hoksrud har tidligere vist stor forståelse for transportbransjens utfordringer og mener at linjene er viktige for fremtidig rekruttering.

- Jeg skal ta denne saken med til kunnskapsdepartementet, avslutter statssekretæren.

Les også: Yrkessjåfører på skolebenken

Denne saken ble første gang publisert 06/01 2014, og sist oppdatert 07/04 2017