Storkontroll av budbilbransjen

Hvem som helst kan starte budbilfirma. Dermed er det duket for svart arbeid og trygdemisbruk.

Publisert Oppdatert

I fjor avslørte en kontroll av budbilsjåfører på Østlandet at en av fire som hevdet de var ansatt ikke var registert i arbeidstakerregisteret.

Og over ti prosent av sjåførene som sa at de drev selvstendig firma, var ikke registert i momsregisteret.

Det fikk Skatt Øst til å reagere. Tyve kontrollører fikk jobben med å rydde opp i bransjen - en bransje som er svært uoversiktlig ettersom hvem som helst kan starte budbilfirma.

Nå har Skatt øst, Nav, Politiet, Vegvesenet og Arbeidstilsynet hatt en nattlig storkontroll av 150 budbiler som kjører ut aviser i hovedstaden. Kontrollen avdekket mange alvorlige forhold.

Ni av 90 virksomheter som oppga å drive eget firma, var ikke var registrert i momsregisteret, mens ti av dem som er registrert, ikke betaler moms.

Nav på sin side har sterke mistanker om svart arbeid og trygdemisbruk fordi 32 av 60 kontrollerte sjåfører ikke er registrert som ansatt i budbilfirmaet de kjører for. Sjåførene og firmaene vil bli fulgt opp av myndighetene

Flere av sjåførene mottar støtte fra Nav.

- Det kan se ut som om ansettelsesforholdene er forsøkt holdt skjult for Nav, noe som styrker vår mistanke om svart arbeid og trygdemisbruk, sier direktør i Nav Kontroll og innkreving, Magne Fladby til NTB.