Strålende nostalgitreff

Historiske lastebiler på historisk grunn. Det er god grunn.

Sist oppdatert
Kari Elise og Jens Håkon Bjerke toppet laget og stilte med konfirmasjonsgaven 1990 - en 1947 modell Dodge som fikk skilter på i fjor etter å ha skilt seg fra skiltene i 1977. Bilen har bare hatt to eiere siden den var ny.
Kari Elise og Jens Håkon Bjerke toppet laget og stilte med konfirmasjonsgaven 1990 - en 1947 modell Dodge som fikk skilter på i fjor etter å ha skilt seg fra skiltene i 1977. Bilen har bare hatt to eiere siden den var ny. Foto: Svein-Ove Arnesen
En maskinentreprenør som dette har naturligvis også med seg en CAT bakpå. Et flott skue.
En maskinentreprenør som dette har naturligvis også med seg en CAT bakpå. Et flott skue. Foto: Svein-Ove Arnesen
Egentlig burde lastebilmesser vært lagt til der Rune Haukland befinner seg, så hadde han sluppet å reise så mye. Superentusiasten er nemlig på de fleste.
Egentlig burde lastebilmesser vært lagt til der Rune Haukland befinner seg, så hadde han sluppet å reise så mye. Superentusiasten er nemlig på de fleste. Foto: Svein-Ove Arnesen
To blide karer. Fra venstre Yrkesbil sin  altmuligmann og nå også grillkokk, Knut Skallerud. Til venstre står dirigent Tommy Olsen. Tommy har ifølge Knut dirigert alle bilene på plass med myndig stemme. Denne gangen har han også hjelp av kone, datter og svigerfar.
To blide karer. Fra venstre Yrkesbil sin altmuligmann og nå også grillkokk, Knut Skallerud. Til venstre står dirigent Tommy Olsen. Tommy har ifølge Knut dirigert alle bilene på plass med myndig stemme. Denne gangen har han også hjelp av kone, datter og svigerfar.
Fortjent vinner av Peoples Choice ble Helge Dahl med sin helt nyrestaurerte Regent. Dette var faktisk premiereturen etter at han har holdt på med å restaurere bilen i 23 (!!) år. Fantastisk.
Fortjent vinner av Peoples Choice ble Helge Dahl med sin helt nyrestaurerte Regent. Dette var faktisk premiereturen etter at han har holdt på med å restaurere bilen i 23 (!!) år. Fantastisk. Foto: Tormod Magelssen

- Han fikk den til konfirmasjonen sin, altså! Kari Elise Bjerke fra Ørje nikker stolt mot pappa Jens Håkon og vender så forklarende pekefingeren mot Dodgen med Kambohytte fra syvogførr, sånn i tilfelle jeg ikke forsto hva hun mente. Så mønstrer hun meg med blikket, før hun fornøyd konstaterer at jo, det gikk nok inn. Hun tror det.

Nå poserer hun foran sin fars gave i 1990 - en gave pappa Jens Håkon har gjort sitt ytterste for å gjøre minst mulig med. - Ja, jeg vil den skal være i slik den var da den var i bruk, forteller han.

Urørt er ikke uhørt

Han er ikke alene. På Nostalgitreffet, som er en del av Grensetreffet i Halden, er det mange biler i bruksstand på festningen denne lørdagen i august. Mange særs flotte utgaver av arten lastebil - bevaremegvel - men også en god porsjon bileiere med biler som neppe blir å se på produsentkalendre med det første. Det er de stolte av.

Fotografert seg ned til Halden

- Det er mange gjengangere, men alltid noe nytt å se. Jeg slutter aldri å forundre meg over hva som finnes der ute, forteller Rune Haukeland mens han finner nok en brikkeplass til et foto av en flott Scania Vabis i Jotun-farger. Han vet hva han prater om.

Den blide bergenseren har knipset 12000 (!) bilder siden mai og dro fra hjemmet i Bergen på torsdag for å fotografere seg frem til treffet på lørdag.

For ham er dette et kall. Jeg filer litt på en morsomhet om at han kanskje rett og slett er fremkalt, men lar det ligge.

Istedet går jeg videre. Rune følger etter noen meter, men superentusiasten kan mer enn å ta bilder. Han husker historikken også. - Jøss. Den har jeg ikke sett siden 1985. Den gikk jo med fryseskap, sier Haukeland og går mot en Volvo mens han løfter kameraet.

Mer enn 100 biler

Jeg tror ham. Jeg snur meg og går rett på markedssjef i Yrkesbil, Knut Skallerud. Det er de som sammen med svenske Klassiska Lastbilar arrangerer treffet som slår rekord år etter år. - Denne gang var det 101 lastebiler inne på plassen klokken 11, poengterer han.  Ofte er jo hundreogett ute, men denne gangen er de altså inne.

- Det er vel sjette gangen eller deromkring vi arrangerer dette, forteller han og tillegger at han dagen i forveien grillet 75 burgere og 50 pølser til utstillerne - i øs pøs regnsvær. I dag er det også strålende vær: litt solstråler, og litt vannstråler.

Har du ikke abonnement på Veteranlastebilen? Det kan du tegne her.

Strålende jobb fra strålende kar

Stråler gjør også Olav Blankenberg fra Froland. Med god grunn. For to år siden kjøpte han en Volvo NB 88. Da var den i deler. Nå har han satt det hele sammen og ble akkurat ferdig til treffet i Odda litt tidligere i år. - Det har vært mye jobb, men veldig gøy, forklarer han og lar oss kikke inne i hytta. Flere publikummere kommer når vi åpner døra. - Det er ikke så mange som er åpne, kan vi se litt? spør en kar før han utbryter at dette er en nydelig bil. Det er ikke vanskelig å være enig.

- Det er den gamle til Asbjørnsen, dette, hører vi skarrende bak oss når vi går ut. Det er Haukeland som passerer mens han forteller at denne bilen tidligere gikk som bil og henger.

Tenkte vi det ikke.

Olav Blankenbergs smykke av en NB 88 fortjener mer oppmerksomhet enn vi klarer i denne omgang.
Olav Blankenbergs smykke av en NB 88 fortjener mer oppmerksomhet enn vi klarer i denne omgang. Foto: Svein-Ove Arnesen
Vinner av «Restaurert lastebil 1961 og nyere». ble Sigurd Furulund, Jessheim med sin 1970 Scania LBT 140.
Vinner av «Restaurert lastebil 1961 og nyere». ble Sigurd Furulund, Jessheim med sin 1970 Scania LBT 140. Foto: Tormod Magelssen
Nostal(mag)isk i Halden.
Nostal(mag)isk i Halden. Foto: Svein-Ove Arnesen
Denne karen har forstått det. Med et skilt der det står "Whisky" og en flott sportsrullestol kom han kjapt fremst i køen.
Denne karen har forstått det. Med et skilt der det står "Whisky" og en flott sportsrullestol kom han kjapt fremst i køen. Foto: Svein-Ove Arnesen
Fra Brumunddal kom denne Magirusen. Eier er Ove Smedstad.
Fra Brumunddal kom denne Magirusen. Eier er Ove Smedstad. Foto: Svein-Ove Arnesen
Ole Gunnar Tuft er nykommer i gammelbil-miljøet. Mange kjenner allerede hans flotte Scania Royal fra Transportmessa på Lillestrøm. Tuft synes det er bra at ikke alle biler er strøkne, men at folk stiller med det de har og det de har tid til.
Ole Gunnar Tuft er nykommer i gammelbil-miljøet. Mange kjenner allerede hans flotte Scania Royal fra Transportmessa på Lillestrøm. Tuft synes det er bra at ikke alle biler er strøkne, men at folk stiller med det de har og det de har tid til. Foto: Svein-Ove Arnesen
Vinner av «Kult-klassen» ble Ole Gunnar Tuft fra Bergen med sin 1987 Scania R142H Royal
Vinner av «Kult-klassen» ble Ole Gunnar Tuft fra Bergen med sin 1987 Scania R142H Royal Foto: Tormod Magelssen
I serien ikke "bare" Scania og Volvo viser vi her en DAF 2100
I serien ikke "bare" Scania og Volvo viser vi her en DAF 2100 Foto: Svein-Ove Arnesen
Helge Dahl fra Råde sin flotte Scania Vabis L71 Regent fra 1956 er et flott skue. Den vant forøvrig Peoples choice et par timer senere.
Helge Dahl fra Råde sin flotte Scania Vabis L71 Regent fra 1956 er et flott skue. Den vant forøvrig Peoples choice et par timer senere. Foto: Svein-Ove Arnesen
... mens Trygve Halvorsen fra Råde hadde funnet veien med denne flotte MB L1418 fra 1967.
... mens Trygve Halvorsen fra Råde hadde funnet veien med denne flotte MB L1418 fra 1967.
Mer enn 100 biler var utstilt. Det er ny rekord.
Mer enn 100 biler var utstilt. Det er ny rekord.
US-trucks hadde sin egen flotte plassering like innenfor bommen.
US-trucks hadde sin egen flotte plassering like innenfor bommen. Foto: Svein-Ove Arnesen
Olav Blankenberg har lagt ned mye jobb i Volvoen etter at han kjøpte den for to år siden.
Olav Blankenberg har lagt ned mye jobb i Volvoen etter at han kjøpte den for to år siden.
Denne opplysningen sto bakpå et  - unnskyld - en lem vi så.
Denne opplysningen sto bakpå et - unnskyld - en lem vi så. Foto: Svein-Ove Arnesen
Jøss. Er du her også? Veteranlastebilens redaktør, Tormod Magelssen, fristet med abonnementstilbud fra en bensinluktende Transit. Det var like før vi kjøpte vårt tredje abonnement.
Jøss. Er du her også? Veteranlastebilens redaktør, Tormod Magelssen, fristet med abonnementstilbud fra en bensinluktende Transit. Det var like før vi kjøpte vårt tredje abonnement.
Historiske biler på historisk grunn.
Historiske biler på historisk grunn. Foto: Svein-Ove Arnesen
Stein-Ove Karlsen tiltrekkes også av gamle damer. Her stiller den blide sarpingen som nå bor i Rakkestad ut med en 76 fra 63. - Denne er urørt, deklamerer han stolt og forteller at slik skal den fortsatt være. Den er i så god originalstand at den ikke trengs å gjøre noe med, forteller han. Gamle damer skal ikke tukles med.
Stein-Ove Karlsen tiltrekkes også av gamle damer. Her stiller den blide sarpingen som nå bor i Rakkestad ut med en 76 fra 63. - Denne er urørt, deklamerer han stolt og forteller at slik skal den fortsatt være. Den er i så god originalstand at den ikke trengs å gjøre noe med, forteller han. Gamle damer skal ikke tukles med. Foto: Svein-Ove Arnesen
Selv om det var 101 lastebiler, var det plass til noen mopeder også.
Selv om det var 101 lastebiler, var det plass til noen mopeder også. Foto: Svein-Ove Arnesen
Busser var det også plass til.
Busser var det også plass til. Foto: Svein-Ove Arnesen
Ikke "bare" Volvo og Scania. En flott Austin har fraktet eieren sin, Bjørn Lund fra Namnå, til Halden.
Ikke "bare" Volvo og Scania. En flott Austin har fraktet eieren sin, Bjørn Lund fra Namnå, til Halden.

Denne saken ble første gang publisert 13/08 2016, og sist oppdatert 06/04 2017