I dag og i morgen blir du stoppet på Vestlandet

230 kontrollører skal intervjue sjåfører i historiens største godsundersøkelse.

På 21 plasser i vest vil kontrollører fra vegvesenet intervjue sjåfører i tidenes største undersøkelse. Arkivfoto: Svein-Ove Arnesen
På 21 plasser i vest vil kontrollører fra vegvesenet intervjue sjåfører i tidenes største undersøkelse. Arkivfoto: Svein-Ove Arnesen
Sist oppdatert

Nå har startskuddet gått for historiens største godsundersøkelse. I løpet av kun 48 timer skal 230 kontrollører intervjue sjåførene på alle tunge kjøretøyer på veslandet. Målet er å kartlegge alt gods som blir fraktet inn og ut av regionen.

Det betyr at alle fjelloverganger, alle ferjer langs E39, på Fjordline og en del andre ferjer blir befolket av uniformer som vil hente inn kunnskap for å få oversikt over hvor transporten kommer fra, hvor den skal og hva slags gods som blir fraktet.

I tillegg blir det hentet inn statistikk fra godsteminalene og i havnene langs kysten fra Rogaland til Møre og Romsdal.

Nå har gjerne etatens "vanlige" kontrollører mer enn nok å gjøre i det daglige. Det er derfor leid inn folk fra lag og organisasjoner som har gjennomgått opplæring for å ha nødvendig faglig forståelse. Du må derfor ikke bli helt på styr om det skulle dukke opp en speidergutt med et skjema og stort smil.

Godsundersøkelsen skal gi mer kunnskap for å nå målene i Nasjonal transportplan om å få en mer effektiv og miljøvennlig godstransport, heter det fra vegvesenet. I tillegg er det et mål om å få mer gods over fra vei til sjø og bane.

En liknende undersøkelse, men i mindre omfang, ble gjort i 2012. Når årets undersøkelse er klar, vil det kunne sammenlilknes med denne slik at man kan se hva som har endret seg i løpet av disse årene.

Og ja: Det blir også utført en god del tekniske kontroller i samme moment. Men akkurat det tror vi neppe er overlatt til speiderne.