Torbjørn Naimak gir seg

– Torbjørn Naimak har vært en bauta gjennom sine 44 år i Statens vegvesen, sier vegdirektøren

Avslutningen ble markert med et eget «framtidsseminar», hvor temaene var teknologi, innovasjon, samarbeid og utvikling i nord.
Avslutningen ble markert med et eget «framtidsseminar», hvor temaene var teknologi, innovasjon, samarbeid og utvikling i nord. Foto: Statens vegvesen
Publisert Oppdatert

– Torbjørn Naimak har vært en bauta gjennom sine 44 år i Statens vegvesen. Få har satt slike fotspor etter seg – både faglig og mer fysisk ute der vegene bygges, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen da han takket Naimak for innatsen som regionvegsjef i Nord-Norge gjennom de 15 siste årene.

Naimak var prosjektleder for omorganiseringen av Statens vegvesen som endte med opprettelsen av de nye vegregionene i 2003, og ble den første regionvegsjefen i Nord-Norge.

Selv oppsummerer han tida slik:

– Vegbygging og brubygging er i seg selv faglig interessant, men hovedoppgaven er samfunnsbygging, sier Torbjørn Naimak. Hvis han skal trekke fram en enkelt ting som han er spesielt stolt av å ha vært med på, peker han på nedgangen i antall dødsulykker.

– Da jeg begynte i 1974, ble 60 personer drept i trafikken i Nord-Norge. Da jeg overtok som regionvegsjef i 2003 var det 30, mens 11 har mistet livet i 2018. Det er selvfølgelig 11 for mange, men utviklingen viser at vi har lykkes gjennom et systematisk faglig arbeid og bredt samarbeid, sier Torbjørn Naimak.

Naimak er også lei av argumenter om den krevende geografien.

– Lange avstander i forhold til hva da? Vi skal jo ikke gå! Det er feilslått nordområdepolitikk at vi fikk to universiteter i nord. Vi burde hatt ett, men det måtte selvfølgelig vært plassert rundt omkring. Vi kan ikke stable alt i Tromsø. I debatten om sammenslåing av Troms og Finnmark hører jeg mange sier at ikke går an å rekruttere fagfolk og bygge kompetanse andre steder enn i Tromsø. Det er bare tull. Vi får til det vi vil, mener Torbjørn Naimak.

Torbjørn Naimak har sin siste arbeidsdag i Statens vegvesen om en uke. Mandag 17. desember overtar Turid Stubø Johnsen som regionvegsjef i Nord-Norge.