TRANSPORTKRIMINALITET

Tredje ulovlige Freja-transport på rappen

Nok en: Fraktet tombokser til Ringnes med falskt førerkort og uten gyldig ID.

Fiffig på film: Nye bokstaver utenpå originalen.
Fiffig på film: Nye bokstaver utenpå originalen. Foto: Statens vegvesen.
Sist oppdatert
- Vi vet strengt tatt ikke om det forfalskede førerkortet var ekte i utgangspunktet heller

Stoppet på E6 ved Kløfta i fredag morgen. Hadde levert på Gjelleråsen, skulle hente returlass til Sverige i Kongsvingerområdet.

Kontrolleder hos Statens vegvesen på Jessheim, Bjørn Uno Rogneby bekrefter forholdet til Tungt.

- Bilen ble stoppet på mistanke. Vi tok ham med til kontrollstasjonen på Jessheim. Førerkortet hadde samme type forfalskning som Tungt har skrevet om tidligere, hvor førerkortet er påført ekstra bokstaver, forteller han.

- Vi vet strengt tatt ikke om det forfalskede førerkortet var ekte i utgangspunktet heller, legger han til.

Anmeldt, antagelig utvist

Sjåføren manglet i tillegg pass. Heller ikke førerattesten var det orden på. Dermed ble vedkommende politianmeldt, med utvisning som sannsynlig resultat.

Hos transportkjøper Ringnes Bryggeri vil ikke kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard kommentere enkeltforholdet.

Vi har også bedt Ringnes om en utdypende kommentar til det som synes å være en vedvarende kritikkverdig situasjon rundt dette transportoppdraget.

Uten hell.

Bruusgaard opplyser i sin svarmail at: «Vi er klar over vårt ansvar og stiller derfor strenge krav til alle våre leverandører - også Freja - og vi forventer at de lever opp til dem».

Men det ser det jo ikke ut som de uten videre gjør. Eller at Ringnes håndhever.

Den tredje bilen på kort tid som er stoppet der sjåføren har falske eller ugyldige papirer - for samme transportkjøper, speditør og transportoppdrag.
Den tredje bilen på kort tid som er stoppet der sjåføren har falske eller ugyldige papirer - for samme transportkjøper, speditør og transportoppdrag. Foto: Statens vegvesen

Fast rute

På kort tid er altså tre transportører i oppdrag for Freja med tombokser fra Rexam i Sverige til Ringnes Bryggeri stoppet med grove feil i sjåførenes papirer.

Nye bokstaver på forsiden krever flere datoer på baksiden.
Nye bokstaver på forsiden krever flere datoer på baksiden. Foto: Statens vegvesen.

Dette skjer etter at tilsvarende saker for samme transport ble påvist av Proffs og Tungt i fjor – ser artikkellinker i margen.

Fellesnevner er bulgarske biler med makedonske eller antatt makedonske sjåfører med enten falske førerkort og eller ugyldige kjøretillatelser og eller manglede identitetsbevis.

I følge Rogneby på Jessheim kunne kontroll av de analoge skivene i bilen som ble stoppet fredag morgen tyde på at dette var fast rute for denne sjåføren.

Hos Freja i Sverige er det igjen Kenneth C. Pedersen som velvillig svarer oss og bekrefter at deres trailer er stoppet. Når det gjelder førerens papirer har han imidlertid så langt ikke fått opplysninger fra norske myndigheter.

Vi har også spurt Freja om det ikke etter hvert blir dyrt for dem å ikke hyre inn generelt bedre kvalitet til oppdragene.

Flere enn Freja i kikkerten

Tilbake til Jessheim kontrollstasjon:

- Bjørn Uno Rogneby, det kan virke som om dere har en kampanje gående mot biler med Freja-traller for tiden?

- Nei, det har vi ikke. Men vår hovedoppgave er å ta verstingene i trafikken, ikke nødvendigvis å ta flest mulig. Da jobber vi etter kunnskap og magefølelse, og plukker ut dem vi tror gir mest effekt å kontrollere. Vi har flere firmaer i kikkerten enn Freja for å si det sånn.

Proffs og Tungt følger saken videre.

Denne saken ble første gang publisert 08/08 2016, og sist oppdatert 06/04 2017