Truckerkrig

Den danske journalisten Nana Toft bodde i lastebilen til en rumensk Bring-sjåfør i åtte dager. Nå kan du lese hennes fascinerende menneskeskildring på nett.

I desember 2013 gjør Nana avtale med Bring om å få være med Gabriel og skrive om hans hverdag.
I desember 2013 gjør Nana avtale med Bring om å få være med Gabriel og skrive om hans hverdag.
Publisert Oppdatert
I desember 2013 gjør Nana avtale med Bring om å få være med Gabriel og skrive om hans hverdag.
I desember 2013 gjør Nana avtale med Bring om å få være med Gabriel og skrive om hans hverdag.
You can turn a man into a trucker - but you can never turn a trucker into a man
Gabriel

Ideen var i utgangspunktet å lage en sak om østeuropeisk arbeidskraft i Danmark.

Journalist Nana Toft og en fotograf dro til Padborg, som de mente var et godt sted å begynne. Her traff hun rumenske Gabriel Popescu. En alfahann i flokken av sjåfører fra Romania, Polen, Litauen og resten av Øst-Europa.

 

Tre måneder

Gabriel er en av sjåførene som truer arbeidsplassene til de danske sjåførene. Han representerer en av nåtidens største politiske utfordringer i Europa. Han kjører for Bring, tjener 13 000 kroner i måneden. Gjennomsnittslønnen hjemme i Romania er 2000 kroner måneden. For denne lønnen jobber Gabriel tre måneder i strekk før han får ti dager hjemme hos familien.

 

Padborg

Ofte samles sjåførene i Padborg for å ta ukehvilen. 1000 lastebiler, gruppert i forskjellige nasjonaliteter. Polakkene med de OK bilene, litauerne med gaffatape som «viktigste verktøy», og romanialeiren som Nana Toft velger å besøke.

Alkohol er limet som binder sjåførene sammen når de ikke kjører, forteller sjåførene.

 

Trucker

Slik er det også da Nana Toft tilbringer den første kvelden sammen med de rumenske sjåførene. En gruppe litauere kommer gående. De er ikke vennlig innstilt og ypper til bråk.

Gabriel reiser seg og går dem i møte. Legger de store hendene sine på skuldrene til den ene av dem. Det virker som luften går ut av dem og de snur og går sin vei igjen.

Et avvæpnende ord og et smil var det som skulle til. De deler alle samme skjebne.

«You can turn a man into a trucker - but you can never turn a trucker into a man» sier Gabriel.

 

Volvo

Nana ble nysgjerrig på denne mannen. 45 år gammel, fra Romania. Kjørt lastebil i åtte av dem. Velutdannet med en psykologistudie i ryggen. Likevel kjører han lastebil mellom Norge og kontinentet i tre måneder i strekk. Romania har ikke bruk for hans tjenester.

I desember 2013 gjør Nana avtale med Bring om å få være med Gabriel og skrive om hans hverdag. Åtte dager i overkøyen i en grønn Volvo FH gjennom mørke desemberkvelder. Bare de to. Døgnet sprenges til atomer.

 

Nervøse

Hun skriver ut 15 notisblokker pluss videoopptak for å fange dramaet som utspiller seg.

Hun ser en sjåfør med stolthet og kontroll som går i oppløsning da alkoholen får overtaket. Hun beskriver alkoholkulturen blant sjåførene så detaljert at Bring i etterkant jobbet hardt for å pynte på historien. De ønsket blant annet at hun slettet Bring sitt navn helt.

Her er også sterke skildringer av klasseskillet blant sjåførene. Noen får lugar på Color Line, andre får det ikke.

 

Løftet

Nana gir Gabriel et løfte. «Skriv det som det er», sa han.

Han kjører ikke lastebil fordi han liker det.

For Gabriel handler alt dette om en ting: Å overleve!

For å få tilgang til denne historien må man kjøpe den av den danske journalisten for 20 kroner på nettstedet http://www.zetland.dk/truckerkrig/

Den er absolutt verdt å spandere et par-tre timer på.