Tungts påskenøtter om lastebiler

Her har vi 11 genuine sjåførutsagn og 11 lastebiler. Kan du nok om lastebil til å matche utsagn og modell uten å jukse?

Illustrasjonsbildet er for øvrig tatt på et badehåndkle fra Scania
Illustrasjonsbildet er for øvrig tatt på et badehåndkle fra Scania Foto: Haakon Førde
Publisert Oppdatert

TUNGT: Det skal være tungt (sic!) å knekke påskenøtter, men jeg tipper våre faste lesere klarer i hvert fall 7 av 11 bare på kunnskap om lastebil.

Alle utsagnene under er hentet fra TMs faste spalte "Etter noen mil".

Skal du opp fra 7 til 11 riktige svar, da bør du kanskje ha lest alle sakene og ha god hukommelse i tillegg. Eller flaks.

Selvsagt kan du jukse hvis du vil, og selvsagt bør du sjekke artiklene (se liste under) etterpå.

Men for å inspirere til fair innsats, utlover vi to helårsabonnementer på TM/AM til de to beste forklaringene på hvorfor du klarte 11 riktige uten å jukse!

Utfordringen er å matche riktig bil med 11 genuine utsagn om disse 11 bilene.

1 - Scania S730 treakslet trekkvogn, registrert november 2016, sjåfør Jan Høiland

2 - Volvo FH540 tridem, tatt i bruk februar 2016, sjåfør Svein Magne Krakk

3 - Iveco Stralis 480 toakslet trekkvogn, tatt i bruk desember 2016, sjåfør Øystein Barstad

4 - Mercedes Actros 2558 treakselt trekkvogn, tatt i bruk juli 2017, sjåfør Arvid Olsen

5 - Volvo FM 540 treakslet tankbil, tatt i bruk januar 2018, sjåfør Kari Jørgenrud

6 - MAN TGM 340 toakslet tippbil, tatt i bruk juli 2017, Toms Cernis

7 - Mercedes Atego 230 toakslet skapbil, tatt i bruk april 2017, sjåfør Jan Bakken

8 - Iveco Trakker 500 6x4, tatt i bruk november 2016, sjåfør Gediminas Kaveckas

9 - MAN TGX 500 tridem kranbil, tatt i bruk juli 2018, sjåfør Rune Johansen

10 - Scania S650 treakslet tømmerbil, tatt i bruk september 2018, sjåfør Terje Tørnby

11 - Volvo FMX 540 fireakslet tippbil, tatt i bruk i 2018, sjåfør Anders Bjørneby

Utsagnslisten:

A - Minuset er varmeapparet. Det gir forskjellig temperatur på de forskjellige dysene. Slik var den gamle også. Ellers er den retningstabil og lettkjørt. Denne modellen er også veldig stille. Må nesten se på turtelleren for å høre motoren gå.

B - Opplevde nødbremsen da en syklist kom opp på siden. Jeg hadde sett ham og hadde full oversikt, men på et punkt slo altså nødbremsen ut. Det var da jeg oppdaget at jeg hadde nødbrems, haha.

C - Peilepinne finner du ikke på denne bilen. Oljen må sjekkes i displayet før jeg starter bilen og da får jeg opp mengde jeg eventuelt må etterfylle. Kjølevæsken er i en svart boks, så den får du heller ikke sjekket. Alt er elektronisk. Kun dekkene jeg kan sjekke manuelt.

D - Girkassa er klart bedre enn den forrige. Den leser liksom bakkene bedre og girer riktig når den skal. Merker utvikling fra bil til bil. Aldri hatt problemer med noen av dem, men det er en tilvenning. Dette er min tredje bil med automat.

E - Har skiftet vindusvisker, ja, og det er veldig enkelt. Her sitter spylerdysa i vindusviskeren, så da får man skiftet den i samme slengen. Er bare å rive av slangen, skifte visker og sette på igjen.

F - Sjekker oljen digitalt hver dag, men stoler ikke helt på det, så jeg drar i peilepinnen minst en gang i uken...

G - Armlenet kunne helt klart vært bredere! Er vel ikke så mange trailersjåfører som har underarmer som en pygmé, så det hadde vært greit. Rattet syns jeg er helt greit, det har enkle og funksjonelle knapper. Det er likevel litt synd at styrekule ikke er tillatt.

H - Plinging er et annet irritasjonsmoment, feks hvis det minker på kjøretiden. Jeg talte over 10 varselpling en dag jeg skulle rygge meg opp en gårdsvei og rundt en silo.

I – Bilen har vært på verksted en gang. Da oppdaterte de feltassistenten slik at den ikke skulle slå inn så fort. Det ble ikke bedre. Den ser ut til å reagere på skilt eller noe. Det er på de samme plassene.

J - Adblue og diesel fylles på samme side. Det er bra. Men påfyllingen av spylervæske er det verre med. Påfyllingshullet sitter i innsteget og vinkelen er håpløs.

K - Peilepinnen er lett tilgjengelig bak frontdekselet, selv om pinnen er utrolig lang da. Men det som kunne vært litt smartere utformet, er når man trenger påfylling av olje. Der sitter lokket slik at man ikke får etterfylt uten å ha en trakt tilgjengelig

Liste med 11 riktige (tall og bokstav) og forklaring på hvorfor du klarte det, må sendes senest 13. april til [email protected], eller på SMS til 40844871, eller på PM til Tungt.no på facebook.

Skal du jukse? Eller bare sjekke treffsikkerheten? Da kan du lese artiklene her: