Tyrker med fjernstyrt skriver tatt!

Hadde brukt 3,5 timer fra Trelleborg til Jessheim. Sjåføren er utvist av landet, mens trekkvogna er inndratt til fordel for statskassa.

Dette tyrkiske vogntoget hadde innmontert proffutstyr der sjåføren styrte skriveren med fjernkontroll. Foto: Statens vegvesen
Dette tyrkiske vogntoget hadde innmontert proffutstyr der sjåføren styrte skriveren med fjernkontroll. Foto: Statens vegvesen
Sist oppdatert
Sjåføren hadde brukt 3 timer og 24minutter fra Trelleborg og opp hit hvor han ble stoppet. Vi skjønte derfor fort at her var det noe muffens.
Jørn Dalen, politioverbetjent

Husker du saken med den litauiske sjåføren som styrte fartsskriveren med fjernkontroll? Nå har det dukket opp en identisk sak til, og også denne gang ble det hele avslørt gjennom et fruktbart samarbeid mellom Statens vegvesen og politiet.

Den første saken dreide seg om en litauiskregistrert Volvo FH av 2014-modell der man først trodde skriveren var manipulert med magnet på gearkassa. Det skulle vise seg at det var så mye mer profesjonelt enn som så. Det var nemlig noen som hadde gått inn i det elektroniske på bilen og montert inn utstyr som gjorde det mulig å styre fartsskriveren med en fjernkontroll. Sjåføren ble utvist av Norge, mens trekkvogna ble inndratt til fordel for staten. Saken ender i rettsapparatet da det litauiske transportselskapet ikke har vedtatt forholdet.

Tyrkisk

Nå har folkene på Jessheim avslørt nok et tilfelle. Et tyrkisk vogntog med tyrkisk sjåfør valgte å ikke kjøre inn til lovpålagt kontroll ved Jessheim trafikkstasjon. Statens vegvesens folk fikk innhentet vogntoget på E6 og geleidet det tilbake til kontrollplassen. Det viste seg at vogntoget var tomt, men de fant noe annet av interesse.

-Sjåføren hadde brukt 3 timer og 24 minutter fra Trelleborg og opp hit hvor han ble stoppet. Vi skjønte fort at her var det noe muffens. Vi avhørte sjåføren ved hjelp av tolk, og ettehvert fant vi fjernkontrollen som styrte skriveren, forteller Jørn Dalen til Tungt.

2014 MAN

At bilen var helt tom er forresten en sannhet med modifikasjoner. Politiet fant noe smuglergods i form av sigaretter og litt sprit. Trekkvogna ble fraktet til MAN for demontering av utstyret som ikke så identisk ut som det man fant på Volvoen, men det fungerte på samme måten.

Som i saken med Volvo så sørget utstyret også for at kilometertelleren er satt ut av funksjon. Dermed ryker tyrkeren på mer enn bare kjøre- og hviletid. Man kan jo ikke dokumentere hvor langt man har kjørt når telleren ikke går. Dermed er dette også svindel mot MAN i forhold til garantier på trekkvogna, som var en 2014 modell med 100.000 på telleren. Videre er det jo også svindel mot forsikringsselskaper og leasingavtaler. Og man vet jo heller ingenting om hvor langt bilen har kjørt i Norge, med tanke å eventuell kabotasje.

Inndrar trekkvogna

-Sjåføren fikk en bot på 7500 kroner, noe som tilsvarer to månedslønner for ham. Videre ble han utvist i to år. Det betyr også at hvis han dukker opp før det så blir det automatisk 11 måneders ubetinget fengsel, sier Dalen.

-Hva med bileieren i denne saken?

-Han har fått en bot på 50.000 kroner. Videre blir trekkvogna inndratt til fordel for staten. Som i den forrige saken har ikke bileier vedtatt dette, så det går mot en rettsak i denne saken også. Uansett så er trekkvogna beslaglagt inntil en eventuell dom faller, avslutter Jørn Dalen, politioverbetjent i UPs tungbilgruppe. 

Sjåføren av vogntoget ble utvist for to år, mens bileier har fått en bot på 50.000 kroner. Trekkvogna er inndratt til fordel for staten. Foto: Statens vegvesen
Sjåføren av vogntoget ble utvist for to år, mens bileier har fått en bot på 50.000 kroner. Trekkvogna er inndratt til fordel for staten. Foto: Statens vegvesen

Denne saken ble første gang publisert 30/05 2015, og sist oppdatert 06/04 2017