Ny undersøkelse: Hver fjerde unge bilist har kjørt altfor fort

Unge, og da særlig unge menn, er overrepresentert blant de som bryter fartsgrensene.

Sist oppdatert

Det får vi igjen bekreftet i en ny spørreundersøkelse. Hele 23,2 prosent av de spurte mellom 18 og 29 år innrømmer å ha brutt fartsgrensen med «god margin» den siste måneden, mens kun 8,6 prosent av de over 65 år svarer det samme. Undersøkelsen er gjennomført av Infact, på vegne av Continental dekk.

Null drepte

Ifølge Statens Vegvesen er for høy fart en medvirkende årsak til mer enn halvparten av dødsulykkene på norske veier. I fjor omkom 135 personer på norske veier.

Continental jobber etter det de kaller Vision Zero.

– Visjonen er at det skal være null skadde, null drepte og null ulykker i trafikken. Vi mener dette er mulig ved hjelp av gode dekk og gode assistansesystemer i bilene, men vi må også jobbe med holdninger. Hvis de unge har så liten respekt for fartsgrensene, kan det bli vanskelig, sier Hege Eike Lie fra Continental.

Så dyrt blir det når det blinker i fotoboksen

Elgtesten

En som er vant til høy fart er snowboarder Ståle Sandbech. Tidligere i år fikk han forsøke seg på en klassisk unnamanøver-test på Vålerbanen, for å se hvor stor forskjell kun 20 km/t utgjorde.

Først kjørte han i 60 km/t og hadde ingen problemer med å klare den såkalte elgtesten. I 80 km/t, derimot, hadde han ingen sjanse til å unngå kjeglene.

– En tankevekker

– Jeg er vant til fartstenking fra snowboard, men jeg har tenkt at i bil er kanskje ikke den forskjellen så stor, men det var den. Det er en tankevekker. Det er sprøtt hvor stor forskjell det er, sier Sandbech, i en pressemelding.

I trafikken er det ikke uvanlig å se bilister som kjører i 80 km/t i en 60-sone, det kan bety forskjellen mellom liv og død. Og kjører man enda fortere er sjansen enda mindre for å klare å unngå en elg på vei ut i veien, en møtende bil eller et annet hinder som måtte dukke opp.

Denne saken sto først å lese hos Broom.no