Kald vinter for Hæhre

Publisert Oppdatert

Albert Kr. Hæhre sier opp 35 arbeider, den største reduksjon i firmaets historie.

- Har ikke noe valg, sier Albert Kr. Hæhre til Bygdeposten.

Finansuroen har nådd distriktet med full styrke. Entreprenørselskapet Albert Kr. Hæhre AS har valgt å si opp 35 fast ansatte og 70 innleide arbeidere.

- Vi må være realistiske og tilpasse oss tiden vi er inne i nå. Jeg vil ikke bruke ordet dramatisk, men når den private sektoren ikke klarer å finansiere avtalte prosjekter, så kan ikke vi utføre jobben. Av den grunn må vi tilpasse oss virkeligheten, sier styreformann og lokomotiv Albert Kr. Hæhre i selskapet med samme navn.

Privatmarkedet

Denne uken har vært usedvanlig utfordrende for næringslivstoppen fra Vikersund som har nærmere 400 mennesker på lønningslisten.

Ikke i selskapets 34 år lange historie har Hæhre måtte si opp folk i så stor skala.

En lite hyggelig oppgave som arbeidsgiver, innrømmer han.

- Vi har ikke noe valg. Vi har hatt samtaler med alle de berørte og håper å kunne tilby dem jobb igjen når situasjonen blir bedre, sier Hæhre.

Finanskrisen har ført til full stans i flere prosjekter - spesielt i privatmarkedet. Selskapet har både offentlige oppdragsgivere som Statens vegvesen og Jernbaneverket, og private kunder.

- Imponert over de ansatte

- Vi forsøker å gjøre dette så ordentlig som mulig og er bevisst på ansvaret vi har som bedriftseier og arbeidsgiver. Å miste jobben er ikke hyggelig, men jeg er imponert over hvordan folk takler dette. De forstår at vi ikke ønsker å foreta oppsigelser. Alle håper dette vil snu slik at det blir behov for arbeidskraften i løpet av kort tid, sier Hæhre.

- Hvorfor har dere valgt oppsigelse fremfor permitteringer?

- All den tid det er stor usikkerhet i finansverdenen nå, er det svært vanskelig å si hvor lenge uroen vil vare. Så lenge vi ikke vet perspektivet på dette, skaper det problemer i forhold til permitteringer. Derfor valgte vi å ta steget fullt ut.

Jobbtørke

- Hva skjer videre nå?

- Dersom politikerne innfrir sine løfter og satser på samferdsel, er jeg rimelig sikker på at vi vil fylle opp ordrebøkene utover våren. Vi har fått flere jobber den siste tiden og det ser lysere ut fra høsten 2009. Men akkurat den perioden vi er inne i nå, er det jobbtørke, erkjenner Hæhre.

- Når fikk du de første signalene på at det gikk denne veien?

- Mye har skjedd de siste to-tre ukene. Jeg har aldri gjennom mine 34 år i bransjen vært utsatt for dette før, men vi får gjort lite med det. Vi kan ikke presse penger ut av firmaer og må bare forholde oss til realitetene.