"La Staten bygge hus"

Publisert Oppdatert

- Staten må styre i boligsektoren

- Vi må slutte å behandle boligen som en vanlig vare. Staten må ta tilbake styringen i boligsektoren, sier ekspert på sosial boligbygging til Tønsberg Blad.

Professor Tore Brantenberg, arkitekt og ekspert på sosial boligbygging, mener at det er på tide å skape en ny og bedre boligpolitikk.

- Profittbegjæret regjerer. Det har ført til dårlige byggtekniske løsninger og slurv i oppføringsfasen, for mange markedsstyrte boliglån, samt altfor mange små, ufleksible boliger, hevder professoren. Han har skrevet fire bøker om boligbygging, blant annet to som omhandler henholdsvis Europas og Norges sosiale boligbygging i historisk perspektiv.

- I sosial boligbygging i etterkrigstiden lå det et ønske fra myndighetenes side om rasjonalitet og kontroll. Dette avskrekket mange, og i dag har myndighetene gitt opp kontrollen. Nå bør vi innføre en balanse som både gir folk flest nok frihet, samtidig som de trygt kan eie boligen sin uten at verken fallende boligverdier, boliglånet eller byggskader knekker dem økonomisk.