Miljøfarlig slam blir elvepromenade

Forurenset masse fra Sandvikselva er i ferd med å bli til gangpromenade og gjestehavn på Kadettangen. – Miljøvennlig og lønnsomt, sier prosjektleder Christin Kyseth Pettersen i Bærum kommune til Teknisk Ukeblad.

Publisert Oppdatert

- Vi er veldig fornøyd. Vi har ennå ikke begynt å stabilisere massen, men alle testene tyder på at det skal gå bra. Det blir mye penere. Vi får en fin promenade som befolkningen kan bruke hele året.

Politikerne i Bærum ønsket å gjøre det ordentlig da det ble klart at Sandvikselva måtte mudres. I stedet for å mudre og frakte den forurensede massen til Langøya for deponering, noe som er beregnet å koste rundt 5,25 millioner, tok de den i bruk som byggemateriale.

- Det ville blitt dyrere å sende bort massen, enn å bufre den opp på stedet.

Unikt utstillingsområde

Til å gjennomføre dette prosjektet har Bærum kommune fått hjelp av forskningsprosjektet ST&SO. Bak prosjektet står Norcem, Skanska, NGI, Rambøll, DNV og Noah.

- Kadettangen blir et unikt utstillingsvindu for Østlandet. Målet har vært å gjøre dette problemavfallet til en ressurs, sier prosjektleder i Norcem Liv-Margrethe Hatlevik, som leder dette forskningsprosjektet. Lignende prosjekter har blitt gjennomført i Trondheim og i Hammerfest, men aldri før på Østlandet.

Støper inn

Metoden er å støpe inn den forurensede massen:

- Muddermassen legges på plass innenfor en spuntvegg som er kledd med en membran innvendig. Så tilsettes bindemiddel, som vispes inn i massen. Etter et par dager er massen stabilisert og herdet, forteller prosjektlederen til tu.no.

- På Kadettangen bruker vi for første gang en betongspunt. Den settes tett i tett utover. Det er også mulig å bruke trespunt eller stålspunt