Mye ledig kapasitet i anleggsbransjen

Anleggsbransjen i Norge har mer ledig kapasitet enn noen gang - én til tre måneder frem i tid.

sjeføkonom Stein Gunnes og næringspolitisk rådgiver i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), Trygve Ulset,

sjeføkonom Stein Gunnes og næringspolitisk rådgiver i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), Trygve Ulset, Foto: Knut Viggen

Publisert Oppdatert

Men sjeføkonom Stein Gunnes og næringspolitisk rådgiver i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), Trygve Ulset, er ganske sikker på at situasjonen er i bedring.

MEF har målt konjunkturer i anleggsbransjen siden 1986. I desember i fjor - og nå i juni - er tallene blitt presentert for presse og politikere. MEFs spørreundersøkelse går til daglige ledere i alle av forbundets rundt 1900 medlemsbedrifter. I undersøkelsen blir lederne blant annet spurt om bedriftenes kapasitet til å bygge vei. Siden i fjor høst er også lederne blitt spurt om ordrereserver, arbeidskraft, maskinpark og oppfatning om fremtiden de neste seks månedene.

Så krisen

Etter at finanskrisen nådde landet i august i fjor har ledigheten økt kraftig i bygge- og anleggsbransjen. Men finanskrisen har først og fremst rammet byggebransjen, som er mer rettet mot privat sektor enn anleggsbransjen.

- Vi så krisen komme allerede i fjor vår. Nå er ledig kapasitet i anleggsbransjen større enn vi har målt noen gang. Vanligvis har vårundersøkelsen vist en betydelig lavere kapasitet enn det vi ser om høsten, men denne gangen er ledig kapasitet på linje med i fjor høst - og det er dramatisk, sier næringspolitisk rådgiver i MEF, Trygve Ulset.

På én måneds sikt har ledig kapasitet økt fra 9,4 prosent i mai 2008 til 16 prosent i mai 2009. På tre måneders sikt har ledig kapasitet økt fra 20 prosent til 32 prosent, eller nesten en av tre ansatte. I et 12-måneders perspektiv er den ledige kapasiteten nesten 60 prosent.

Les mer om MEF-undersøkelsen i neste nummer av

AnleggsMagasinet (5-2009)