23948sdkhjf

Smart HK-maskin

Om det er forkortelse for hurtigkobling eller helikoptermaskin, kan man lure på. En smart løsning er det uansett.

Allerede på Hellerudsletta våren 2012 kunne man ta en titt på Pons spesielle byggesettgravere som skulle leveres til AF Decom på Nord-Vestlandet.

Da hadde de levert to slike HK-maskiner bygget på Cat 302,5C. Behovet for å få med seg en minigraver opp til utilgjengelige anleggsplasser har presset seg frem, særlig på grunn av utbygging av kraftlinjer.

Heli-maskin

Å frakte opp maskinene del for del med helikopter har vært den ønskelige og beste løsningen. Siden det er få helikopter som kan løfte noe særlig mer enn et tonn, må en 2,8-tonner fraktes i deler.

Fire maskiner

Løsningen Pon har kommet opp med ser ut til å fungere bra og AF Decom har nå fire slike maskiner i stallen. Når de ikke er ikke er i bruk, kan de leies ut, enten med fører eller bare maskin.

30 til 120 minutter

Vi tok en titt på en av de som har vært lengst i bruk, noe den bar litt preg av, men dette har vært en smart innovasjon som har gitt muligheter, om vi skal tro Paal Arne Sellæg, prosjektdirektør i AF Gruppen.

Bruksområdene har primært vært graving for støping av fundamenter for kraftledninger. Noen av disse maskinene har vært plukket fra hverandre og satt sammen utallige ganger for å være med på å sørge for Norges kraftlevering. Når de ankommer anleggsplassen tar det fra 30 til 120 minutter å sette de sammen.

HK-fester

Maskinene har fått et ekstra skjær slik at den ikke trenger å stå på beltene ved demontering og montering.

Ved hjelp av HK-fester på hytta, lodd, begge skjærene, beltevanger og til hydraulikken, krever det ikke mye bruk av verktøy. Alt sammen er løst med standarddeler som er hyllevare, hvordan det er tenkt ut og utviklet har Pons folk fikset selv ved hjelp av Petter-Smart-løsninger og input fra AF-folkene.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063