”Stoler hundre prosent på Dennis”

Dennis Wang er Hako Maskins forlengede arm i Kina. På seks år er det skapt et godt samarbeidsklima mellom en norsk maskinimportør og kinesiske produsenter av anleggsmaskinutstyr.

Publisert Oppdatert

Daglig leder i Hako Maskin AS, Terje Lien, har besøkt Kina mer enn 50 ganger. Og flere visitter skal det bli. Men Hako Maskin har også et eget brohode i verdens mest folkerike land.

I 2005 begynte Hako Maskin med egenimport. Turen gikk til Kina og til Yuchai-fabrikken (Sumo), som også har levert maskiner via Felleskjøpet Agri. - Første tur var i januar 2005. Samme år kom vi i kontakt med LiuGong og fikk en forhandleravtale med dem, som den andre i Europa etter Finland. Da hadde jeg allerede tre turer bak meg til Kina. I forbindelse med LiuGong-avtalen fikk vi hjelp av lokale kinesere, blant dem Dennis (Wang, red. anm), som etter hvert ble mer enn bare en god hjelp men til slutt også en fast ansatt representant ved kontoret vårt i Shanghai, forteller Terje Lien.

I fire år har Hako Maskin samarbeidet med Kinas største slaghammerprodusent, Giant Hydraulic Tech. I år er produksjonskapasitet på slaghammere på 5000 enheter, neste år vil de produsere mellom 8 og 10.000 enheter.

Hjelper hverandre

Giant-fabrikken håper at en større andel av disse hammerne, samt andre produkter som klyper, tiltrotorer og skuffer etter hvert skal gå til eksport til Europa. Etter utallige fabrikkbesøk, forslag til forbedringer og nye løsninger, er Giant-hammerne blitt kvalitetsmessig stadig bedre. - Første gangen jeg kom i kontakt med Giant var på bauma China for fire år siden. Vi møtte dem her og reiste på fabrikken etterpå.

Terje Lien har lagt vekt på å ha et veldig godt forhold til leverandørene. - Det å få tillit i Kina er noe som går begge veier. Det finnes mange måter å bli lurt på her nede. At vi har Dennis og kontoret har nede er en vesentlig faktor. Jeg stoler ett hundre prosent på ham, sier Terje Lien. - For oss er det ikke lang vei, vet du. Vi mailer hele tida og snakker sammen via Skype.

15 prosent

Hako Maskin doblet omsetningen på tre år frem til 2007. I 2009 falt omsetningen med 60 prosent. Nå peker pilen oppover igjen. Foreløpig kanskje ikke så mye på maskinsiden, men først og fremst på salg av svært prisgunstig utstyr til store og små norske entreprenører. - I år har det vært en økning på 15 prosent. Neste år øker vi enda mer. I dag har vi 14 ansatte på Hensmoen, syv forhandlere rundt om i Norge, deriblant i Tromsø og Vardø. Vi er på utkikk etter forhandler i Trøndelag, sier Terje Lien, som for tiden har syv containere på tur. Tre er allerede på vei og det er ordrer nok til ytterligere fire. Den siste av de tre ble sendt 2. desember. Den inneholder foruten hammere også flere av de nye produktene som Giant håper å få større omsetning på i årene som kommer, som skuffer, klyper og tiltrotorer.

Bildet: Dennis Wang er Hako Maskins representant i Kina. En ung, sympatisk, ryddig og språkmektig mann som er helt avgjørende for Hakos virksomhet i Kina, ifølge Terje Lien.

Les mer om Kina og Terje Lien i AnleggsMagasinet nummer 10 2010.