Scania hjalp kopi-pirater

Da Scania for et par år siden oppdaget en kinesisk lastebilprodusent som hadde kopiert Scaniafronten, trakk de dem ikke for retten. Istedet ga de dem designtips.

Scania fabrikk verksted mekaniker

Scania fabrikk verksted mekaniker

Publisert Oppdatert

- Ja, vi ga dem tips og tegninger til en hytte som de kunne bruke istedet for vår karakteristiske design, forteller Scanias Kina-sjef Mats Harborn til Svenska Dagbladet.

Det ville blitt en lang prosess å trekke dem for retten, så vi ba representanter for produsenten om å møte oss. Vi fortalte at vi gjerne ville ha konkurranse, men at vi syntes de skulle satse på eget design, fortsetter Harborn til avisen.

- Det var en konstruktiv diskusjon, jeg er sikker på at det er smart å tenke slik. Først kom de tilbake med et nytt forslag som fortsatt var for likt. Da vi fortalte dette, laget de nok et nytt forslag. Og dette var helt annerledes.

De respekterte oss, og sa at de ikke skulle trampe over kopigrensen igjen, fortsetter Harborn, dog uten å ville fortelle hvilken produsent det dreier seg om.

Et problem for mange utenlandske konsern er at mange av produktene ikke er kopibeskyttet i Kina, ettersom de ofte er utviklet for mange år siden.

- Den første generasjon lastebiler som ble kopiert, hadde vi ikke tenkt på å kopibeskytte i Kina, men med våre nye produkter, ville vi nok stått sterkere i et rettsoppgjør, avslutter Harborn i intervjuet.