Typisk norsk å være god

Det var ”mor” Gro som sa disse ordene noen år tilbake i tid, men når man ser på hva som skjer i disse dager tror jeg utsagnet er like aktuelt i dag.

blogg

blogg

Publisert Oppdatert

Jeg har nettopp kommet hjem fra en konferanse på Gardermoen, arrangert av norsk utleieforeningen. Her ble jeg presentert tall og grafer som viser at norsk anleggsbransje vil gå lysere tider i møte. Kanskje ikke i for inneværende år, men i løpet av neste år vil vi være "back in business", mens resten av verden må vente ytterligere noen år før trenden snur.

Disse tall og grafer ble presentert dagen etter at nye Drillos slo Tyskland 1-0 på tysk jord. Det har visstnok ikke skjedd siden Hitler sto på tribunen en gang på 1930-tallet.

Ikke nok med at vi slo Tyskland, men samme dag som jeg ble presentert fakta om at norsk anleggsbransje vil gå lysere tider i møte, vant Petter Solberg første etappe av Rally Norway, og det i en egenfinansiert gammel Citröen. Han sto plutselig uten bil og penger etter at én av verdens største bilprodusenter lukket pengepungen for videre satsing innen rallysporten. Da klarte en enkel gutt fra Spydeberg i løpet av et par dager å stable på bena et eget team til årets rallysirkus. Ikke bare typisk norsk å være god, men vi er i tillegg best, også med gammelt materiell.

Norsk anleggsbransje snart i medgang, landslaget vinner fotballkamper igjen og Petter Solberg øverst på pallen i egenfinansiert bil - alt dette i 2009 - 15 år etter at vi hadde OL på Lillehammer, kan det bli bedre. Må innrømme at jeg felte en tåre da NRK, 12. februar, sende en kavalkade fra Lillehammer OL 1994- den gang var vi også best. Juan Antonio Sammarch, Kong Harald, Thor Heyerdahl og Sissel Kyrkjebø ønsket oss alle velkommen til "the best olympic games ever".

Ikke nok med det, så tror jeg også at den globale oppvarmingen er avlyst. 2008 var det kaldeste året "i manns minne" og så langt i 2009 har snøen falt i så store mengder at de fleste av oss har problemer med å bli kvitt disse hvite fjonene som kommer dalende ned fra himmelen. Samtidig har Jens åpnet pengepungen, som han har ruget på i mange år - det går likar no.

Vi kommer nok fortsatt til å bli presentert for overskifter om finanskrise, miljøkrise og andre kriser fra skribentene i Akersgata, men det er noe med oss nordmenn - vi står han av, som nordlendingene sier når det røyner på. De fleste av oss er oppfostret i den "gode" sosialdemokratiske ånd, vi er vant til å stille på dugnad (hvis ikke får du bot) og vi bretter opp ermene når det trengs - dette skal vi fikse - for vi er best.