23948sdkhjf

La mobilen ligge

Er du en av altfor mange som fikler med mobilen under kjøring?

I utgave 3 - 2019 av TransportMagasinet forteller Cecilie sin sterke historie om ulykken for ti år siden. Om bilturen på vei til en venninne, om en mor som tilbød seg å kjøre og om en lastebilsjåfør som tastet på mobiltelefonen.

Etter at lastebilen kom ut fra en sidevei og la seg bak dem, passerte bilen Cecilie satt i to kryss til, før moren satte på blinklyset til venstre, sakket farten og ble stående og vente på møtende trafikk. Oppe ved butikken skulle Cecilie ta ut penger til bensin.

Hun hadde akkurat puttet den siste sjokoladebiten i munnen og lente seg frem for å legge papiret på dashbordet, da hun så noe stort og blått i sidespeilet. - Nå treffer han oss, ropte hun. Moren rakk akkurat å feste blikket i speilet før det smalt. Den vesle Mitsubishien ble kastet av gårde og stanset i en midtrabatt.

Lastebilen fortsatte over i motgående kjørebane, der den kolliderte med to andre biler, før ferden til slutt endte i en grøft på høyre side av veien. Etterforskingen viste at lastebilen trolig holdt en hastighet på rundt 70 km/t da den traff bilen Cecilie satt i.

I lastebilen satt en sjåfør, som ifølge dommen fra Sunnmøre tingrett, var opptatt med å slå inn et nummer på mobiltelefonen. Da han så opp, rakk han akkurat å skimte en hvit Mitsubishi stasjonsvogn idet det smalt. I den påfølgende rettssaken, ble sjåføren dømt til fengsel i 21 dager, to år uten førerrett, og erstatning på tilsammen 125 000 kroner til to av de skadde.

Mange liv ble endret denne dagen, som følge av noen sekunders uoppmerksomhet. Cecilie tilbrakte åtte måneder på sykehus før hun kunne ta fatt på hverdagen som rullestolbruker.

Hun bestemte seg tidlig for å se fremover, og har valgt å ikke bruke energi på å være bitter på lastebilsjåføren.

- Jeg har aldri vært sint på ham. Jeg har heller ikke møtt ham, men jeg vet han også har hatt det veldig tøft etter ulykken. Derfor tenker jeg på det hver gang jeg forteller historien min, at han kanskje leser det. Tiden leger ikke alle sår. Det hjelper liksom ikke når man har forårsaket noe sånt som dette, sier hun.

Nå holder Cecilie foredrag om det hun har opplevd, og hun mener selv hun har en viktig beskjed til alle som ferdes på veien. Også yrkessjåfører. - Det er idealismen som driver meg, ikke pengene. Jeg bruker ofte like lang til på å besvare spørsmål fra salen, som jeg bruker på selve foredraget. Publikum er ofte veldig reflektert og benytter sjansen når de først har meg der. Det er veldig fint å oppleve, avslutter hun.

I TransportMagasinets utgave nummer 3 - 2019, forteller Cecilie Bjørndal hele historien om ulykkesdagen og den lange veien tilbake. Føler du fortsatt at du har full kontroll med mobilen i hånda? At dette bare skjer alle andre? Ta en titt på denne britiske videoen fra 2016 under. Den burde forklare hva du gambler med.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141