Digital typeopplæring erstatter papirvelde

Få arbeidsgivere klarer å oppfylle kravet til dokumentert typeopplæring, men Sørby Utleie mener å ha funnet en digital løsning på problemet.

Hele brukeropplæringen tar 10 minutter, og foregår via en app på brukerens mobiltelefon.
Hele brukeropplæringen tar 10 minutter, og foregår via en app på brukerens mobiltelefon. Foto: Sørby Utleie
Sist oppdatert

I dag er det et lovkrav at alle arbeidstakere skal ha dokumentert opplæring på utstyr og verktøy. Det vil si at det ikke holder med bare et personløfterkurs eller maskinførerbevis (som mange har) dersom det skal brukes en lift eller en gravemaskin. Arbeidstakeren trenger i tillegg en produktspesifik opplæring på den aktuelle maskinen, og av lifter og maskiner kan det finnes flere hundre forskjellige typer. Dokumentasjonen skal være skriftlig og attestert av arbeidsgiver og den som har gitt opplæringen.

Dokumenthav

I dag er det få arbeidsgivere som klarer å oppfylle kravet, som både er tidskrevende, kostbart og ikke minst vanskelig å gjennomføre i stor skala.

Forestill deg dokumenthavet, kursene, signaturene, tidsbruken og logistikken.

– Vi forstår at dette ikke er lett å få orden på i dag, men hva om uhellet er ute og arbeidsgiver ikke har papirene i orden på den aktuelle arbeidstakeren som døde, da liften han kjørte, veltet på grunn av feil bruk? Konsekvensene er store, både for arbeidsgiver og ansatt, sier daglig leder i Sørby Utleie, Lars Sørby.

10 minutter

– Vi lager animerte brukeropplæringsvideoer på alle våre utleieprodukter med quiz som brukeren må svare på.

– Når arbeidstaker har sett igjennom hele videoen og svart korrekt på alle kontrollspørsmål, mottar arbeidstaker og arbeidsgiver et digitalt signert dokument på at opplæring er fullført på den aktuelle maskinen.

Hele brukeropplæringen tar 10 minutter, og foregår via en app på brukerens mobiltelefon.

– Arbeidsgiver kan være trygg på at riktig opplæring er gitt og at arbeidstaker jobber trygt. Ikke minst vil effektiviteten til brukeren øke da brukerfeil og ståtid blir minimert, sier Lars Sørby.

Denne saken ble første gang publisert 20/03 2019, og sist oppdatert 19/03 2019