«Lille Bille» vant hjertene

Det er litt morsomt når mannfolk i «diesel-segmentet» mykner i stemmen og snakker ivrig om en toppfart på 76. Den bittelille franske el–lastebilen Goupil G5 har fått tilnavnet «Lille Bille».

«Lille Bille» var bare til låns, og etterlot gode minner, etter det vi skjønner.
«Lille Bille» var bare til låns, og etterlot gode minner, etter det vi skjønner. Foto: Hulda Tronstad/Norsk elbilforening
Sist oppdatert

DENNE ARTIKKELEN FRA ELBIL.NO VAR SÅ ARTIG OG RELEVANT AT VI GJENGIR DEN I SIN HELHET MED TILLATELSE FRA ARTIKKELFORFATTER HULDA TRONSTAD:

– Allerede første dag kom kjælenavnet «Lille Bille», forteller driftsleder i Park og idrett i Oppegård kommune, Per Kristiansen til Elbil.no. (Norsk elbilforening). Han smiler fornøyd sammen med Walter Hansen, Demoz Hagos og Sverre Lund, og flokker seg rundt Goupil G5.

Kamp om bruken

Visstnok var det daglig kamp om å få lov til å bruke den nye favoritten. Med en batteristørrelse på 19,2 kWh, noe som erfaringsmessig har gitt en rekkevidde på 12 mil. Og med en lastekapasitet på ett tonn, tar den unna det som trengs.

– Jeg fikk den opp i 76 som toppfart, og det var IKKE nedoverbakke, understreker Walter Hansen, som mener «Lille Bille» er akkurat stor nok, med passe rekkevidde og lastekapasitet.

– Og sjekk tippen, sier Per Kristiansen, og ser at nyttelasten med kvister av tuja, samt løv og gras, sklir av planet.

Det eneste som visstnok feiler «Lille Bille», er at den ikke lukter diesel eller olje…noe som bare konstateres med et skuldertrekk.

Kortvarig eventyr

Men så tok eventyret slutt. For «Lille Bille» var bare til låns. Det er det som er meningen med prosjektet «Fossilfrie maskiner og kjøretøy» i regi av Viken fylkeskommune.

– Vi låner ut ulike fossilfrie kjøretøy til kommuner i to til fire uker. Målet er å få kommuner til å velge fossilfritt neste gang de gjør innkjøp, forteller Gabriel Wergeland Krog, prosjektleder i «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy».

Prosjektet dekker 92 kommuner, og over 60 kommuner har testet en eller annen form for fossilfritt kjøretøy, enten det handler om hjullaster, gravemaskin, lastebil eller den elektriske gartnerpakken.

Goupil

Det fylkeskommunale utlånsprosjektet mener at populære Goupil G5 Lithium tilbyr en bortimot uslåelig allsidighet. Med rekkevidde opptil 171 km, lastekapasitet over 1000 kg og maks hastighet på 70 km/t, kan den utføre de fleste oppgaver for kommunale etater, som for eksempel park/idrett, renovasjon og gravferdsetat. Goupilen er designet for et utall av arbeidsoppgaver: oppsamling av avfall og søppel, rengjøring av gater og veier, park- og hagevedlikehold og transportoppgaver.

Denne saken ble første gang publisert 02/02 2020, og sist oppdatert 30/01 2020