Kjetting: 70-åring i fullt driv

Noen som ikke har brukt kjetting fra Lilleseth? Her kommer et lite sett kosebilder fra 70-årsfeiringen på Kjettingfabrikken på Skarnes!

Her et knippe av gjengen som feiret jubileum med åpent hus og servering. Og ga rockekonsert og snøkanon til bygda på jubileumsfesten. Foto: Lilleseth.
Her et knippe av gjengen som feiret jubileum med åpent hus og servering. Og ga rockekonsert og snøkanon til bygda på jubileumsfesten. Foto: Lilleseth.
Sist oppdatert

Det er vel fortjent. 70 år etter oppstart kan Lilleseth Kjetting vise til 40 millioner kroner i omsetning og er en av de større aktørene på hjulgående kjetting.

- Hardt arbeid, god «teft» og vilje til omstilling er oppskriften bedriften har fulgt for å komme dit den er i dag, sier daglig leder Knut Lilleseth.

70 år ble markert med stor feiring i bedriftens lokaler på Skarnes, der både kunder, forhandlere, leverandører og folk flest var invitert. Og de kom – det ble fullt hus og 250 personer til lunsj og godt over 400 personer til rockekonsert på kvelden!

Asbjørn Lilleseth
Asbjørn Lilleseth

Noen hadde kjørt lenger enn andre. Bjørn Hagen jobbet på «kjettingen» i 1959 og 1960, og tok turen innom fra Oslo på vei til hytta i Odalen.

Andre kunder var fra Voss og hadde tatt turen for å feire leverandøren de har hatt gjennom mange år. Det var tydelig å se at kunder og forhandlere virkelig har ett godt forhold til bedriften.

Lilleseths far, Asbjørn, startet bedriften rett etter andre verdenskrig. Asbjørn Lilleseth Kjettingfabrikk utviklet mange kjettingmodeller, den mest kjente av disse var Combi Grip hesteskokjetting.

Kjettingen ble en anerkjet firkantmønstret traktorkjetting på 50- og 60-tallet, og er forløperen til dagens heltflytende forkantmønstrede traktorkjettinger.

Asbjørn døde brått i 1975, og kona Else satt igjen med en kjettingfabrikk og fire gutter som alle fremdeles gikk på skolen. Det ble harde tider, men sammen med sine to eldste klarte hun å holde firmaet flytende.

Den første Combi Grip hesteskokjettingen som ble utviklet var utstilt med bedriftens historie.
Den første Combi Grip hesteskokjettingen som ble utviklet var utstilt med bedriftens historie.

Dette var ei tid da det fortsatt fantes mange små produksjonsbedrifter på Skarnes. Nå er det stort sett bare «kjettingen» igjen, og den er ikke lenger noen småbedrift. Produksjonen skjer både i Finland, Estland og Østen, men utviklingen av kjettingmodellene skjer på Skarnes og skreddersys kjøring på krevende skandinaviske forhold.

Knut Lilleseth ønsker velkommen.
Knut Lilleseth ønsker velkommen.

Knut gikk inn i bedriften i 1978, og har arbeidet sammen med broren Åge i 39 år! Åge Lilleseth jubilerer også og er 70 år i år.

- Å drive et familiefirma er en livsstil. Du må være forberedt på å jobbe hardt, og klare å sondere markedet, mener de.

På 80-tallet begynte omstillingsprosessen med å kjøpe ferdigproduserte kjettinger, og Lilleseth er også inne i redskapsprodukter til traktorer, som snøskuffer, ploger og pallegafler, og på kjetting og redskap til løfting og sikring av last.

Men at det skulle gå så bra, var det ingen som hadde drømt om! 2016 var det beste året i bedriften noensinne, og den var økt nesten fire millioner fra 2015, som også var et godt år.

På jubileumsdagen hadde da også familiebedriften med gaver til kommunen:

Ordføreren takket for gaven.
Ordføreren takket for gaven.

- Vi som driver med kjetting og snøskuffer, er jo glade i snø. Det er det dessverre lite av om vintrene nå, så ungene får ikke lekt som før. Derfor vil vi gjerne gi bort en snøkanon til Korsmo skole, og som blir med over til Glommasvingen skole. Da kan de boltre seg i snø likevel! Sa Knut.

Ordfører Knut Hvithammer takket for gaven og kvitterte med et bilde av Kåre Tveter – «Heilt odøling». - Dere er en solid bedrift trygt plantet i Odalen. Dere bidrar mye i bygda og har skapt gode arbeidsplasser gjennom tidene, understreket han.

Etter på var det rockefest i bygda.
Etter på var det rockefest i bygda.