Hyundai HX 300L:

Mer hi-tech enn man skulle tro

Lar deg se i fugleperspektiv og oppdager objekter i bevegelse

Importøren regner med at skjermer som viser fugleperspektiv som dette blir et vanlig syn i førerhytta fremover. Ved å samle de fleste funksjoner på skjermen, får man ryddet opp skikkelig i førermiljøet.
Importøren regner med at skjermer som viser fugleperspektiv som dette blir et vanlig syn i førerhytta fremover. Ved å samle de fleste funksjoner på skjermen, får man ryddet opp skikkelig i førermiljøet. Foto: Fredrik Saugstad
Sist oppdatert
Kamera venstre side.
Kamera venstre side. Foto: Fredrik Saugstad
Kamera bak.
Kamera bak. Foto: Fredrik Saugstad
Kamera høyre side.
Kamera høyre side. Foto: Fredrik Saugstad
Kamera foran
Kamera foran Foto: Fredrik Saugstad

På en frossen kul i Brumunddal står den første 30-tonneren i Hyundais HX-serie, eller 10-serien, i Norge. HX300L har en steg 4-cummins-motor og oppgradert hydraulikk, ellers har den et ganske tradisjonelt ytre med klassiske linjer.

Fin og tydelig

En åtte tommers stor berøringsskjerm tar oppmerksomheten vår. Tydelig og fin grafikk kan vise maskinens dieselforbruk, adblueforbruk, utetemperatur, aircondition, en rekke innstillinger, ja til og med et vater kan du få frem. Underholdningsdelen er heller ikke så dum, om du har Android-telefon kan den via WiFi speile telefonen din på skjermen. Selvsagt burde Hyundai straks gjort det slik at systemet støttet Iphone også, men maskinen kommer fra Android-landet, så det er kanskje ikke så rart.

AAVM og IMOD

Hyundais AAVM, Advanced Around View Monitoring, er rett og slett kameraovervåking av alle sider. 360-graders ryggekamera hvor man ser maskinen i et fugleperspektiv finnes allerede på personbiler. HMS-fordelen på en gravemaskin må likevel sies å være langt større enn på en personbil. Her kan man følge en person som går langs maskinen i det som normalt sett er blindsoner kun hjulpet til en viss grad av sidespeil.

Videosystemet kan kombineres med IMOD, Intelligent Moving Object Detection, som informerer maskinføreren om objekter som beveger seg innenfor en fem meters radius rundt maskinen. Det blir brukt et lydsignal og rød merking av objektet på skjermen.  Og selv om maskinføreren selvsagt skal ha kontroll på omgivelsene selv, er det åpenbart at et slikt system vil hjelpe til, særlig i et travelt anleggsområde, for eksempel i urbane strøk. Kamerasystemet er tilvalg, men blir satt opp som standard i Norge.

Fersk 30-tonner i demohaugen til Hymax på Brumunddal, Hyundai HX300L. Om du ser nøye etter vil du finne frontkameraet også.
Fersk 30-tonner i demohaugen til Hymax på Brumunddal, Hyundai HX300L. Om du ser nøye etter vil du finne frontkameraet også. Foto: Fredrik Saugstad

Mange valg

GPS-antenna på taket sørger for kontakt for Hi-mate-systemet med maskinovervåking, maskinlokalisering og geo-fence hvor man programmerer inn en grense maskinen ikke kan krysse. Antenna har Hyundai plassert på taket og der har koreanerne hatt den i omtrent 10 år nå. Integrert handsfree har de hatt siden 2002. HX-serien har både Wifi-tilkobling, Bluetooth-tilkobling og USB-mulighet.

Salgssjef for Hyundai i Hymax, Paul Håkon Endresen forteller om stor interesse for kamerasystemet som gir fugleperspektiv over maskinen.
Salgssjef for Hyundai i Hymax, Paul Håkon Endresen forteller om stor interesse for kamerasystemet som gir fugleperspektiv over maskinen. Foto: Fredrik Saugstad

Key-less

En fordel er at du kan se hvem som ringer eller sender melding ved å kaste et blikk ned på skjermen, for eksempel. Nøkkelen er en såkalt smartnøkkel, som kan ligge i lomma, den har en unik kode for hver enkelt maskin slik at den starter ved å trykke på startknappen slik som på nye personbiler. Men fortsatt har Hyundai en vanlig nøkkel til døra og denne fungerer på andre Hyundai-maskiner også. Om for eksempel en maskintransportør skal flytte maskinen, kan han bruke koden i stedet for smartnøkkelen slik at han får startet den.  Eieren kan skifte koden ved behov.

Rask innføring

Hyundai-sjef hos Hymax, Paul Endresen, merker stor interesse for kamerasystemene og det er kommet forespørsel om det kan leveres på deres nye hjullaster-serie. Han tror kamerasystemer med fugleperspektiv er kommet for å bli. Endresen har vært hos Hymax siden april og har lang erfaring fra bransjen. Hans inntrykk er at Hyundai er langt fremme på teknologi og ikke minst på å få inn ny teknologi i maskinene raskt.

360-graders videoovervåking av maskinens omgivelser kan være nyttig på mange forskjellige anlegg mener Endresen.
360-graders videoovervåking av maskinens omgivelser kan være nyttig på mange forskjellige anlegg mener Endresen. Foto: Fredrik Saugstad
Kontrollhjulet kan styre det meste på skjermen, men mange vil nok bruke berøringsskjermen for de vanligste funksjonene.
Kontrollhjulet kan styre det meste på skjermen, men mange vil nok bruke berøringsskjermen for de vanligste funksjonene. Foto: Fredrik Saugstad

Denne saken ble første gang publisert 19/03 2016, og sist oppdatert 06/04 2017