23948sdkhjf

Hyundai HX 300L:: Mer hi-tech enn man skulle tro

Lar deg se i fugleperspektiv og oppdager objekter i bevegelse

På en frossen kul i Brumunddal står den første 30-tonneren i Hyundais HX-serie, eller 10-serien, i Norge. HX300L har en steg 4-cummins-motor og oppgradert hydraulikk, ellers har den et ganske tradisjonelt ytre med klassiske linjer.

Fin og tydelig

En åtte tommers stor berøringsskjerm tar oppmerksomheten vår. Tydelig og fin grafikk kan vise maskinens dieselforbruk, adblueforbruk, utetemperatur, aircondition, en rekke innstillinger, ja til og med et vater kan du få frem. Underholdningsdelen er heller ikke så dum, om du har Android-telefon kan den via WiFi speile telefonen din på skjermen. Selvsagt burde Hyundai straks gjort det slik at systemet støttet Iphone også, men maskinen kommer fra Android-landet, så det er kanskje ikke så rart.

AAVM og IMOD

Hyundais AAVM, Advanced Around View Monitoring, er rett og slett kameraovervåking av alle sider. 360-graders ryggekamera hvor man ser maskinen i et fugleperspektiv finnes allerede på personbiler. HMS-fordelen på en gravemaskin må likevel sies å være langt større enn på en personbil. Her kan man følge en person som går langs maskinen i det som normalt sett er blindsoner kun hjulpet til en viss grad av sidespeil.

Videosystemet kan kombineres med IMOD, Intelligent Moving Object Detection, som informerer maskinføreren om objekter som beveger seg innenfor en fem meters radius rundt maskinen. Det blir brukt et lydsignal og rød merking av objektet på skjermen. Og selv om maskinføreren selvsagt skal ha kontroll på omgivelsene selv, er det åpenbart at et slikt system vil hjelpe til, særlig i et travelt anleggsområde, for eksempel i urbane strøk. Kamerasystemet er tilvalg, men blir satt opp som standard i Norge.

Mange valg

GPS-antenna på taket sørger for kontakt for Hi-mate-systemet med maskinovervåking, maskinlokalisering og geo-fence hvor man programmerer inn en grense maskinen ikke kan krysse. Antenna har Hyundai plassert på taket og der har koreanerne hatt den i omtrent 10 år nå. Integrert handsfree har de hatt siden 2002. HX-serien har både Wifi-tilkobling, Bluetooth-tilkobling og USB-mulighet.

Key-less

En fordel er at du kan se hvem som ringer eller sender melding ved å kaste et blikk ned på skjermen, for eksempel. Nøkkelen er en såkalt smartnøkkel, som kan ligge i lomma, den har en unik kode for hver enkelt maskin slik at den starter ved å trykke på startknappen slik som på nye personbiler. Men fortsatt har Hyundai en vanlig nøkkel til døra og denne fungerer på andre Hyundai-maskiner også. Om for eksempel en maskintransportør skal flytte maskinen, kan han bruke koden i stedet for smartnøkkelen slik at han får startet den. Eieren kan skifte koden ved behov.

Rask innføring

Hyundai-sjef hos Hymax, Paul Endresen, merker stor interesse for kamerasystemene og det er kommet forespørsel om det kan leveres på deres nye hjullaster-serie. Han tror kamerasystemer med fugleperspektiv er kommet for å bli. Endresen har vært hos Hymax siden april og har lang erfaring fra bransjen. Hans inntrykk er at Hyundai er langt fremme på teknologi og ikke minst på å få inn ny teknologi i maskinene raskt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094