Litt hjullaster og litt teleskoplaster

Den første Venieri 8.63TL i Norge gikk til Naboen Utleie Avdeling Oslo.

Stig Hågensen i Hymax overleverer den første Venieri 8.63TL i Norge til Roger Sagbakken (bak rattet) og Helge Meldal hos Naboen avdeling Oslo.
Stig Hågensen i Hymax overleverer den første Venieri 8.63TL i Norge til Roger Sagbakken (bak rattet) og Helge Meldal hos Naboen avdeling Oslo. Foto: Fredrik Saugstad
Publisert

Den italienske maskinen som ble vist under Bauma, blir omtalt som en hybrid mellom hjullaster og teleskoplaster, med midjestyring og pendling på bakakselen.

Den første Venieri 8.63TL (Telescopig Loader) i Norge blir altså tilgjengelig hos Naboen Utleie i Oslo.

– Vi kaller den en kraftig og robust hybrid, forklarer Stig Hågensen, produktsjef hjullastere hos Hymax.

Venieri 8.63TL med tillatt totalvekt på 9,2 tonn.
Venieri 8.63TL med tillatt totalvekt på 9,2 tonn. Foto: Fredrik Saugstad

Utleie bare øker

Roger Sagbakken, utleieleder hos Naboen Oslo og Helge Meldal, kundeansvarlig, har god tro på den nye maskinen.

De opplever stadig vekst og i fjor omsatte Naboens Oslo-avdeling (Oslo og Bærum) for 120 millioner kroner mot 86 millioner året før.

I 2019 har de budsjettert med 140 millioner.

– Vi ser blant annet riksentreprenørene leier mer og mer og denne maskinen kan nok passe inn mange steder, kommenterer Meldal.

Løftehøyde på 5,47 meter.
Løftehøyde på 5,47 meter. Foto: Fredrik Saugstad

Hjullaster og teleskoplaster

Med en bryter veksler man mellom skuffedrift og teleskopdrift. Maskinen med tillatt totalvekt på 9,1 tonn kan løfte 3,2 tonn inne og 1,7 tonn helt ute.

Teleskoplasteren har noen egenskaper en vanlig hjullaster ikke kan skilte med.
Teleskoplasteren har noen egenskaper en vanlig hjullaster ikke kan skilte med. Foto: Fredrik Saugstad

Maks høyde er 5,47 meter ifølge løftediagrammet, da egner den seg til løfting opp til første etasje. Hyttehøyden (transporthøyde) er på 2,71 meter, blant annet takket være varsellys på ramma.

Deutz Steg-V

Steg V-motor med adblue på 136 hestekrefter fra Deutz gir blant annet topphastighet på 40 km/t.

Ryggekamera er på plass.
Ryggekamera er på plass. Foto: Fredrik Saugstad
Helge Meldal, kundeansvarlig og Roger Sagbakken, utleieleder hos Naboens Oslo-avdeling merker vekst i utleiemarkedet.
Helge Meldal, kundeansvarlig og Roger Sagbakken, utleieleder hos Naboens Oslo-avdeling merker vekst i utleiemarkedet. Foto: Fredrik Saugstad

De tror også at teleskopløft med midjestyring kan ha sine fordeler. En kunde var innom og lurte på om han kunne ta med seg maskinen med det samme, den kunne passet fint til fylling bak en kant forteller han.

Naboen-avdelingen har ikke mindre enn 50 minimaskiner under 8 tonn og 8 gravere mellom 15-25 tonn), tillegg til et stort utvalg lifter.

Festival-utleie:

Rett før påske signerte Naboen Utleie avtale med Øyafestivalen om levering av lifter, trucker, teleskoptrucker og noe kjøleutstyr. Naboen skal levere så mye utslippsfritt som mulig, i tillegg til biodiesel og hybridmaskiner. Om det blir aktuelt med JLG 1200SJP, den helelektriske 38-meters bomliften med batteridrift, gjenstår å se. Naboen har i hvert fall tre slike i stallen. Ladetid er oppgitt til 10 – 12 timer og man får 7 timer driftstid.