Klimadepartementet strammer til:

Fra 2020 er det slutt

Dersom alle skal skiftes ut før 2020 må 75-100 skiftes hver dag

Estimater viser at det befinner seg mellom 60-80.000 oljefyringsanlegg i norske husstander. Foto: Rørentreprenørene Norge
Estimater viser at det befinner seg mellom 60-80.000 oljefyringsanlegg i norske husstander. Foto: Rørentreprenørene Norge
Sist oppdatert

De som forventet en utsettelse av forbudet mot fyring med fossil energikilde kan plutselig få det travelt.

Nå blir det formelt innført. Et smart sted å begynne er å kontakte rørleggeren for å få oversikt over støtteordningene.

Myndighetene har varslet forbud mot fossilt brensel (olje) fra 2020 og i juni ble varselet gjort formelt: Fra 2020 er det ubønnhørlig slutt på oljefyring.

100 om dagen

Estimater viser at det befinner seg mellom 60-80.000 oljefyringsanlegg i norske husstander. Dersom alle disse skal skiftes ut før 1.1.2020 betyr det at mellom 75-100 anlegg må skiftes hver eneste arbeidsdag fremover.

Dette kan gi støtte:

• Installering av luft-vann varmepumpe (Luft til luft utløser ikke støtteordning).

• Installering av væske-vann varmepumpe

• Installering av avtrekksvarmepumpe

• Fjerning av oljekjel og tank kan utløse rett til støtte om du erstatter den med fornybar energikilde.

• Utskiftning av oljekamin som erstattes med fornybar varmekilde

• Installering av solfanger som varmer opp vann

• Ombygging til vannbårne oppvarmingsløsninger i eksisterende bolig

Det kan bli hektiske dager for entreprenører og rørleggere fremover, og prisene kan bli deretter, varsles det i en pressemelding fra bransjeorganisasjonen Rørentreprenørene Norge.

I tillegg kommer de omlag 20.000 oljefyringsanleggene som befinner seg i yrkesbygg og borettslag. For gode konkurrerende tilbud på utfasing lønner det seg dermed ikke å vente til siste innspurt.

Oljefyren blir ikke ulovlig

Det er altså ikke selve oljefyren i seg selv som blir ulovlig fra 2020, men å bruke tradisjonell fyringsolje blir ulovlig.

I praksis betyr det kan du kan skifte ut tradisjonell fyringsolje med miljøvennlig bio-olje. Men det forutsetter at du har en oljefyrkjele som ikke er altfor gammel. Dette er ikke noe du kan gjøre på egenhånd, men rørleggeren kan bistå med nødvendig rensing av anlegget og klargjøring for bio-olje.

En rekke tiltak gir deg rett til å få tilbake deler av utgiftene mot at du kan fremvise kvittering. Du kan få støtte til flere tiltak som baserer seg på overgang til vannbårne varmeløsninger. (se faktaboks)