Kontrollerer Operatunnelen og fisk i Akerselva

Cautus Geo overvåker trykk og vannkvalitet når Museumsutstikkeren ved Munchmuseet bygges. Laks og sjøørret skal sikres under byggeprosjektet.

Operatunnelen sikres og vannkvaliteten for laks og ørret skal kontrolleres. Geolog Lars Steinar Hefre i Cautus Geo etablerer bøyer for å måle vannkvalitet.
Operatunnelen sikres og vannkvaliteten for laks og ørret skal kontrolleres. Geolog Lars Steinar Hefre i Cautus Geo etablerer bøyer for å måle vannkvalitet. Foto: Cautus Geo
Sist oppdatert

Museumsutstikkeren på 1000 kvadratmeter etableres midt på den ni kilometer lange havnepromenaden i Oslo, utenfor Munchmuseet som markerer innløpet til Akerselva. Utstikkeren kommer på utsiden av Operatunnelen. Den blir tilgjengelig for alle med en 30 meter lang bru. Utbyggingen skjer i et følsomt område. Operatunnelen er mye trafikkert, og Akerselva er viktig for laks og sjøørret.

Løpende sjekk

På begge sider av Operatunnelen er det satt ned poretrykksmålere. De står i ulike høyder, fra 25 til 40 meter under sjøbunnen.

– Målerne sjekker løpende trykk og sender data i sanntid til Cautus Web. Der er det etablert alarm med sms og e-postvarsling dersom trykket utenfor den mye trafikkerte Operatunnelen skulle falle eller stige, sier prosjektleder Sigmund Brekke Langelid i Cautus Geo.

Cautus Geo skal også overvåke vannkvaliteten. Det er etablert vannkvalitetsmålere i flytende bøyestasjoner. Også disse stasjonene sender data i sanntid til Cautus Web.

I sommer er det graving og mudring i området. Og det skal etableres 60 peler under anleggsperioden. Det er derfor viktig å overvåke vannkvaliteten.

Akerselvas innløp

– Vi er opptatt av sikkerhet og av det biologiske mangfoldet. Museumsutstikkeren etableres ved innløpet til Akerselva. Da må vi ha data som viser at etableringen ikke ødelegger for vannkvaliteten eller lakseoppgangen i elva, sier kommunikasjonssjef for kulturbyggene i Bjørvika, Kristine Langfjord.

NRC Anlegg er entreprenøren. Om valget av Cautus Geo sier selskapet:

– Museumsutstikkeren er et komplekst prosjekt. Alt som kan forenkle og effektivisere, er viktig. Cautus Geo gir oss en oversiktlig og pålitelig løsning som er enkel i bruk, sier prosjektleder Marine Stang Johnsson i NRC Group Norge.

Denne saken ble første gang publisert 23/07 2019, og sist oppdatert 22/07 2019