Kompetansesvindelen del 8

Utsi med kraftsalve

– Jeg har aldri møtt så mange svin som etter at jeg slapp ut av fengsel og begynte i anleggsbransjen.

– Det er all grunn til å sette søkelys på denne til tider råtne bransjen, mener Sven–Eirik Utsi.
– Det er all grunn til å sette søkelys på denne til tider råtne bransjen, mener Sven–Eirik Utsi. Foto: Geir Hasle
Sist oppdatert

Kompetansebevissaken vekker engasjement hos Sven–Eirik Utsi, tanaværingen hvis bakgrunn og oppvekst ikke akkurat ble preget av «Tanabreddens Ungdom».

Han var alfahannen du helst ikke ville møte, og ble en beryktet drapsmann og raner. Men Utsi har lagt forbryterkarrieren bak seg, og gjort opp regningen.

I åtte års tid har Utsi nå drevet gravefirmaet SR–Maskin.

Råtten bransje

I løpet av disse årene har han sett anleggsbransjens skyggeside, med konkursrytteri, usolidarisk underprising og så videre. Når Anleggsmagasinet kontakter ham om ulovlige kompetansebevis på maskiner er han alt annet enn overrasket.

– Det er all grunn til å sette søkelys på denne til tider råtne bransjen. Myndighetene må gjøre noe, og så må bransjen selv ta ansvar for å opprettholde god standard og presse ut useriøse aktører, mener Utsi.

Risikosport

– Selv har jeg ingen direkte erfaring med ulovlige kompetansebevis. Slike ting sjekker jeg ut, og kommer jeg noen gang over det, er det rett ut med vedkommende.

– Forutsetningen for å få kompetansebevis er at man kan det man driver med. Noe annet er umoralsk og en pokkers risikosport, som setter menneskeliv og bransjens renommé i fare.

Utsi sier han grøsser ved tanken på en svær maskin ført av en inkompetent medarbeider.

– Det er mange unoter i bransjen, og dette er udiskutabelt en av dem. Dette må vi til livs. I Norge er det jobb nok til alle, men markedet ødelegges innenfra av useriøse aktører.

Se sakene i lenkene under. Eller enda bedre abonner på AnleggsMagasinet!

Denne saken ble første gang publisert 02/02 2019, og sist oppdatert 01/02 2019