Vest robber øst for «hjerner»

Fattige land i øst engster seg for stadig voksende «hjerneflukt». Godt utdannede i alle slags fag, også humanistiske, tar seg heller jobb i bygg og anlegg i vest.

De færreste flytter tilbake til hjemlandet i øst.
De færreste flytter tilbake til hjemlandet i øst. Foto: Geir Hasle (illustrasjonsfoto)
Sist oppdatert

Unge, godt utdannede unge flykter fra Øst-Europa i en grad som bekymrer hjemlandene. Det skaper en ond sirkel som hemmer økonomisk vekst, heter det i den britiske avisen Financial Times.

20 millioner har flyttet

Det ser ut til å være en varig utvikling. Siden Berlinmurens fall har 20 millioner mennesker i tidligere kommuniststater brutt opp og satset på jobber i vest.

Ufaglærte og eldre blir igjen i land som Albania, Romania, Moldova, Bulgaria, Polen og Litauen, og det forsterker en allerede skjev befolkningssammensetning.

Bygg og anlegg lokker

Mange som reiser, har universitetsutdanning, men dropper en akademisk løpebane til fordel for godt betalte jobber i bygg og anlegg i vesteuropeiske land.

I følge en studie laget av Det internasjonale pengefondet (IMF) svekker utvandringen inntekstveksten og levestandarden for de som blir igjen i fraflyttingslandene.

Utvandring og lavere inntekstvekst forsterker hverandre gjensidig. Og som ikke dette var nok; forgubbingen kommer i tillegg til forventet eldrebølge.

Denne saken ble første gang publisert 15/08 2016, og sist oppdatert 06/04 2017