AR revolusjonerer anleggsbransjen

– Endelig! Dette har vi ventet på å kunne tilby bransjen, og vi ser bare starten. Dette er et kjempebyks framover for anleggsbransjen, hevder selgerne av produktet..

Trimble introduserte produktet i Sunnyvale, California den 16. september.
Trimble introduserte produktet i Sunnyvale, California den 16. september. Foto: Trimble
Publisert

Vibeke Skanke, markedssjef i Sitech, som forhandler Trimble SiteVision i Norge, har problemer med å dempe entusiasmen.

– MR og AR har blitt en stor del av arbeidslivet i mange næringer, og endelig kan anleggsbransjen fullt ut ta del i teknologien.

Over virkeligheten

Men hva er og hva betyr de forskjellige betegnelsene? Her er en liten forklaring:

MR betyr Mixed Reality, og at den virkelige verden blandes med den virtuelle, der fysiske og digitale objekter sameksisterer og samhandler i sanntid.

AR står for Augmented Reality, og det betyr at et digitalt bilde kan legges over den virkelige verden.

– Altså kombineres virkeligheten med det digitale. Etter hvert som håndholdte enheter har blitt kraftigere og mer intelligente, kan vi nå bruke utvidet virkelighet med vår egen mobiltelefon.

– Det er her AR-produktet Trimble SiteVision bokstavelig talt kommer inn i bildet, smiler Vibeke Skanke.

Lite og enkelt

Med andre ord; ta med deg 3D-modellen ut i felt, og se hvordan ting vil se ut når det er ferdig. Last ned en app på en støttet Android telefon, koble så til satellittmottakeren og du er i gang.

– En mobiltelefon med installert Trimble SiteVision synliggjør alle skjulte hindre, uansett posisjon. Det er et bittelite produkt, med stor nytteverdi, som øker sikkerheten og dramatisk bedrer tilgjengeligheten.

Skanke framholder at teknologien er for «hvermansen». AR er ingen vanskelig business–to–business–løsning for de få.

Se for deg at det SiteVision kan vise med AR-teknologien også er mulig å få med i visningen på skjermen på en maskinstyring. Da kan en operatør få oversikt over all usynlig og eksisterende infrastruktur under bakkenivå før gravingen i komplekse bymiljøer tar til.

Trimble har vist fram AR-konseptet i kombinasjon med Trimble Earthworks Maskinkontroll på flere store anleggsmesser.

Fersk lansering

Trimble SiteVision er rykende fersk. Trimble introduserte produktet i Sunnyvale, California den 16. september under mottoet: 2D og 3D-data overalt hvor det er nettdekning, fra hvilken som helst vinkel og posisjon.

Ved hjelp av en skyløsning skal SiteVision gi tilgang til modeller fra alle stadier av livssyklusen til infrastruktur og anlegg.

En av lederne i Trimble, Mark Nichols, sa det slik under lanseringen: – Det er lettere å forstå komplekse ideer og design når det kan ses i den virkelige verden. SiteVision forsterker forståelsen av prosjekter og anleggsplasser, og kan brukes av alle som jobber med prosjektet. AR er nå klar for hverdagsbruk.

Her er systemet

● Hardware: Trimble SiteVision Integrated Positioning System inneholder; Trimble Catalyst DA1 antenne, elektronisk avstandsmåler og oppladbare batterier i en lett, håndholdt enhet som kobles til Android mobiltelefon.

● Software: Tilgjengelig for enkeltbrukere med månedlig eller årlig abonnement. SiteVision software kombinerer Trimbles høye nøyaktighet, posisjoneringstjenester og sky-baserte teknologi for å skape et centimeternøyaktig AR–system. Systemet bruker Trimbles skybaserte prosessering via Trimble Connect for å administrere og for å levere data og konstruksjonsmodeller.