23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Slik rengjør du rustfritt stål - og derfor må du gjøre det

At rustfritt stål ikke kan ruste er en vanlig misoppfatning, og mange tror også at rustfritt stål er vedlikeholdsfritt. Forleng levetiden og unngå rust med riktig rengjøring og behandling - her får du tipsene!

Rustfritt stål har en porefri overflate som gjør det vanskelig for bakterier, virus og sopp å sette seg og å overleve. Rustfri materialer brukes derfor ofte innen næringsmiddelproduksjon, i restauranter, på sykehus og andre miljøer med svært høye hygienekrav.

Likevel kan virus og bakterier sitte igjen på rustfritt stål i opp til tre dager, noe som er enda en grunn til at riktig rengjøring er essensielt. 

Årsaker til flekker og rust på rustfritt stål
Flekker, misfarging og rust kan forekomme på rustfrie overflater. Ofte er vann den største synderen når det kommer til smuss på rustfrie flater. Vannflekker og kalkavleiringer vises på stålet som et hvitt belegg.

Varme, fukt, saltvann og vegsalt er noen av de vanligste årsakene til rust på rustfritt stål. En annen årsak til rustdannelse er om rustfri materialer får kontakt med jern, jernpartikler eller gjenstander av ulegert stål. 

Forebygging av rust på rustfritt stål
Det finnes noen ting du kan gjøre for redusere risikoen for at rustfritt stål skal ruste:

  • Bruk spiker, skruer og bolter som er produsert av den samme rustfrie kvaliteten som det rustfrie stålet
  • Benytt rene verktøy uten rester av ulegert stål fra tidligere arbeider
  • Ikke utfør stålblåsing med stålsand eller sand
  • Unngå galvanisk korrosjon mellom rustfrie og ulegerte stålkomponenter på steder utsatt for fukt

Vedlikehold av rustfritt stål
Mange velger rustfritt stål over andre materialer i den tro at det ikke krever spesielt vedlikehold. Dessverre må rustfritt stål også tas vare på for å unngå skitt, kalkavleiringer, forurensning og rust borte, er det nødvendig med jevnlig rengjøring.

Hvis du vil at stålet skal beholde både sin estetiske og korrosjonsbestandige kvalitet, er det nødvendig med rengjøring. Rustfritt stål har en selvhelbredende mekanisme, også kalt selvpassivering. 

Hvis konsentrasjonen av etsende stoffer blir for høy, vil det selvhelbredende laget brytes ned og det oppstår rust. Derfor er vedlikehold og regelmessig rengjøring av rustfritt stål så viktig. En tommelfingerregel er og alltid rengjøre stålet dersom det har flekker eller smuss.

Når det gjelder rustfritt stål brukt utendørs, kan du tenke deg at det bør pusses omtrent like ofte som du pusser vinduene. Her kan det variere avhengig av klima og grad av forurensning. I tøffe klimaer anbefales det at du rengjør hver 3–6 måned og i mildere klima kan 6–12 måneders intervaller være tilstrekkelig.

Rengjøring av rustfritt stål 
Å ta vare på de rustfrie produktene er viktig - men heldigvis også enkelt. For det meste er alt som behøves et mildt vaskemiddel som oppvaskmiddel eller såpe samt en svamp.

Avhengig av typen smuss og flekker som skal vaskes av, kan rengjøringmetodene og rengjøringsmidlene variere noe. Alle rengjøringsmedoter har imidlertid to ting til felles: du bør ALLTID avslutte med å skylle den behandlede rustfrie ståloverflaten med vann og deretter tørke av med en ren klut! Hvis du ikke tørker stålet etter å ha skylt det, vil det dannes nye vannflekker og du må gjenta hele rengjøringsprosedyren på nytt.

For best resultat, sørg for at stålet er kaldt ved rengjøring. Nedenfor kommer vi med noen tips og instruksjoner til hvordan du kan gå frem for behandling av ulike flekker og rengjøring av rustfritt stål.

Les videre her

Cowab AS
Myrvangvegen 14
2041 KLØFTA
Ullensaker
Norge
Org. nr.: NO993380407

Kontaktperson

Send til en kollega

0.033