23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Her er tre måter å forlenge levetiden til din bedrifts datamaskiner

En del av løsningen på klimakrisen er å forlenge levetiden til teknologi, og resirkulere heller enn å bruke opp, kaste og kjøpe nytt.

Beslutningstakerne i Europakommisjonen ser nå nærmere på et lovforslag som skal sikre at reservedeler og oppdateringer for smarttelefoner og nettbrett blir tilgjengelig i minst fem år. Loven skal sikre at mobiltelefoner og nettbrett utformes med tanke på å være energieffektive og lengelevende, slik at forbrukerne enkelt kan reparere, oppgradere og vedlikeholde dem. Ikke minst skal man sikre at det er mulig å gjenbruke og resirkulere enhetene.

Det gir også mening for bedrifter å se nærmere på hvordan vi kan sikre at PC-er, nettbrett og telefoner varer lenger – ikke minst fordi det å redusere verdens e-avfall vil være ekstremt gode nyheter for klimaet. Faktisk viser en ny studie fra Circular Computing, at produksjonen av en ny bærbar PC i gjennomsnitt tilsvarer 331 kg med CO2-utslipp. Dermed kan man bare tenke seg hvor mye skjult potensial det ligger i å forlenge levetiden til enhetene våre.

Til inspirasjon følger her tre konkrete forslag til hvordan du og din bedrift kan forlenge levetiden til PC-er, nettbrett og telefoner.

1. Gjør bærekraft til en del av hverdagen 
Når dere som en bedrift ønsker å få til en endring, finnes det alltid en rekke lavthengende frukt dere kan plukke, og det gjelder også når det kommer til elektronikk. Mange små og enkle grep når det kommer til atferd, kan dermed bidra til å forlenge levetiden til PC-er, nettbrett og telefoner, og det samme gjelder også strømforbruk. Enkelte bedrifter gjør allerede bruk av strømadministrasjonsplaner, som blant annet låser eller stenger ned enheter når de ikke har vært i bruk i løpet av et bestemt tidsrom. Dette forlenger batterilevetiden, reduserer strømforbruket og øker sikkerheten, i tillegg til at det sparer bedriften for unødvendige kostnader.

Man kan også introdusere standarder for redusert lysstyrke og nedstenging av ubrukte applikasjoner. Mange tar med seg dårlige vaner fra bruken av elektronikk i privatlivet inn i jobben, men dårlige vaner kan endres og det er ofte ikke spesielt vanskelig å forsiktig skubbe ansatte i en mer bærekraftig retning.

2. Involver de ansatte fra begynnelsen 
Å forlenge levetiden til elektronikkprodukter og redusere energiforbruket, er meningsfylt for de fleste. Faktisk blir det stadig viktigere for folk – spesielt de yngre – at arbeidsgiveren har en stemme inn i klimadebatten, og ikke minst tar grep for å aktivt motvirke klimaendringer. Ved å involvere de ansatte på et tidlig stadium, skaper du eierskap til avgjørelsene og ambassadører som kan påvirke nye ansatte når det kommer til å forlenge levetiden til bedriftens enheter.

Videre vil man ved å bringe arbeidsstyrken inn i kjøpsavgjørelsene, også sikre at dere investerer i de rette enhetene for deres bestemte behov. Hvorfor ikke dra nytte av dette, fremfor å tvinge gjennom løsninger som er valgt av ledelsen? Til slutt og sist vet jo de ansatte bedre enn en IT-sjef hva de trenger for å utføre arbeidsoppgavene sine.

Videre viste en europeisk undersøkelse gjort av byrået Opinion Matters for et år siden, at flertallet av de spurte selskapene byttet ut enhetene sine hvert fjerde år. Dette blir i tillegg gjort uten å vurdere om det faktisk er nødvendig, og på tross av det faktum at teknologien på dette feltet allerede har nådd et punkt der enhetene kan vare betydelig lenger. Det i seg selv kan være et argument for å involvere de ansatte, slik at de unødvendige oppdateringssyklusene brytes. 

3. Resirkuler enhetene på tvers av selskapet 
Det er nettopp på grunn av de faste syklusene at massevis av elektronikk kastes helt uten grunn, og dette er selvfølgelig ekstremt lite bærekraftig i seg selv. Selskapet ditt trenger imidlertid ikke være spesielt stort, før det gir mening å se på resirkuleringsmuligheter i andre deler av organisasjonen. Det gir jo ofte mening å skille mellom ulike avdelinger og grupper av ansatte heller enn å standardisere, siden ansatte i felt kan ha helt andre behov enn lager- og kontoransatte, og noen produkter har til og med et modulært design, som sikrer at de kan gjenoppbygges og oppgraderes etter behov.

Tidligere i år etablerte Panasonic Toughbook Revive – et ikke kommersielt bærekraftsprogram som sikter mot å revitalisere og resirkulere brukte enheter på ansvarlig vis, og donere dem til veldedige formål eller nye bedrifter. Den ideen er enkel å kopiere og ta i bruk på bedriftsnivå. Når alt kommer til alt, er resirkulering den enkleste og mest opplagte måten å forlenge levetiden til en enhet. Det trenger ikke å være mer komplisert enn det.

Av Stefan Lindau, Nordic Country Manager Panasonic Toughbook

digitalPR
Vejlsøvej 51
8600 Silkeborg
Silkeborg Kommune
Danmark

Send til en kollega

0.032