De fleste norske virksomheter sier at de legger vekt på levetid og gjenbruk, men...
Ifølge en ny undersøkelse tar 3 av 4 norske virksomheter hensyn til lang levetid og muligheten for gjenbruk når de skifter ut selskapets datamaskiner og nettbrett. De gode intensjonene blir imidlertid ikke fulgt opp med handling.
74 prosent av norske virksomheter legger vekt på lang levetid og gjenbruk når kjøper inn nye datamaskiner og nettbrett. Dette kommer frem av en nordisk spørreundersøkelse utført av analyseselskapet YouGov på vegne av Panasonic Toughbook. Dette er imidlertid ikke den fulle og hele historien.
For spørreundersøkelsen viser også at norske virksomheter faktisk skifter ut sine datamaskiner og nettbrett altfor tidlig. Ifølge undersøkelsen skifter 41 prosent av de spurte it-sjefene ut maskinvare etter maksimalt tre år, til tross for at både datamaskinene og nettbrettene bør kunne vare i minst fem år, vel og merke dersom selskapene velger enheter som er designet for å vare. Dette sier Stefan Lindau, nordisk landssjef i Panasonic Toughbook.
«Vi ønsket å undersøke et mulig misforhold mellom virksomhetenes intensjoner og handlinger, og det ser ut som at dette misforholdet faktisk eksisterer. På den ene siden ser vi at størstedelen av de norske virksomhetene vurderer lang levetid før de kjøper inn maskinvare. Men i realiteten lever enhetene et markant kortere liv enn det som er teknisk mulig», sier han.
«Ett av problemene er at de fleste virksomheter opererer med faste sykluser når diverse maskinvare skal skiftes ut. Slik har det vært over det meste av Europa i lang tid, og det er i høy grad også tilfellet i Norge. I stedet for å vurdere hvor lang tid enhetene rent faktisk kan fungere, skifter virksomhetene dem ut etter bestemte intervaller som etter to eller tre år. Dette er et enormt miljøproblem og en av årsakene til at verdens samlede mengde av elektronikkavfall fortsatt vokser, selv om holdbarhet og lang levetid står høyt på mange agendaer. Og enda viktigere: På ett eller annet tidspunkt er tech-industrien nødt til å forholde seg til elefanten i rommet – det faktum at mange elektronikkprodukter ikke er bygd for å vare», sier Stefan Lindau.
Ifølge den årlige rapporten om elektronikkavfall utgitt av FN i mars 2024, vokser verdens produksjon av elektronikkavfall fem ganger raskere enn mengden av elektronikkavfall som blir gjenbrukt. Utrolig nok vil de 62 millioner tonnene elektronisk avfall i 2022 kunne fylle 1,55 millioner 40-tonns lastebiler.
I februar 2024 vedtok EU-kommisjonen en ny lovgivning som gjør det obligatorisk for produsenter av blant annet datamaskiner, nettbrett og smartmobiler å gjøre reservedeler og oppdateringer tilgjengelige i minst fem år. Lovgivningen introduserer en ny «rett til reparasjon» for forbrukerne, både innenfor og ut over den normale garantiperioden. Det skal gjøre det enklere å reparere produktene fremfor å skifte dem ut med nye modeller før det strengt tatt er nødvendig.
Panasonic står bak produktserien TOUGHBOOK, som består av robuste datamaskiner og nettbrett, som blant annet kan motstå rystelser, påvirkning fra vann og støv, samt å bli mistet fra større høyder. Produktene har blir benyttet av blant andre serviceteknikere, byggebransjen og beredskap som politi, brannvesen og ambulansetjenester – ofte mye lenger enn fem år, til tross for ulike tøffe arbeidsforhold.
Om undersøkelsen
Undersøkelsen er utarbeidet av YouGov på vegne av Panasonic Toughbook. Den omfatter et utvalg av norske virksomheter innen kategorien små (færre enn 50 ansatte), mellomstore (51 til 500 ansatte) og store virksomheter (mer enn 500 ansatte). Undersøkelsen er gjennomført ved hjelp av intervjuer med IT-ansvarlige i 204 virksomheter på tvers av ulike demografiske forhold.